Nu mai ieșim din criza medicamentelor? Avertismentul farmaciștilor

Nu mai ieșim din criza medicamentelor? Avertismentul farmaciștilor

După problemele de aprovizionare cu anumite medicamente destinate bolnavilor cronici, avute în pandemie, farmaciștii atrag atenția că există un nou risc de apariție a blocajelor în aprovizionarea cu medicamente.

Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.) atrag atenţia asupra întârzierilor în decontarea de către casele de asigurări de sănătate a facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienţilor prin farmaciile comunitare din întreaga ţară. Dacă actuala situaţie nu se va remedia, există riscul blocării cu medicamente a farmaciilor, afirmă sursele menționate.aprovizionării

„Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (A.D.R.F.R.) trag un semnal de alarmă privind întârzierile în decontarea de către Casele de asigurări de sănătate a facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienților prin farmaciile comunitare din întreaga țară.

Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt la rândul lor obligații de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori și producători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalități cât și întreruperea livrărilor de medicamente. Această situație ar agrava și mai mult problemele deja existente în accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie. În condițiile în care această situație nu se va remedia în cel mai scurt timp, atragem atenția asupra riscului major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente, chiar din primele luni ale anului 2021”, precizează cele două instituții.

În luna aprilie 2020, Colegiul Farmaciştilor Cluj a acuzat depozitele de medicamente că nu distribuie farmaciilor o serie de medicamente indispensabile pacienţilor, deşi producătorii îşi onorează comenzile stabilite de statul român, şi a cerut Consiliului Concurenţei să se autosesizeze. În primele luni ale pandemiei, s-au înregistrat mari dificultăți de achiziționare a medicamentului Euthyrox, medicament folosit în controlul afecțiunilor tiroidiene. Situația a fost alarmantă și pentru bolnavii cronici de diabet, care mult timp nu au găsit pe rafturile farmaciilor Siofor, medicamentul cheie care se administrează în cazul diabetului.