Evenimentul Zilei > Social > Criza alimentară nu ne ocolește. Foametea se va resimți şi în România? Cine face anunțul devastator
Criza alimentară nu ne ocolește. Foametea se va resimți şi în România? Cine face anunțul devastator

Criza alimentară nu ne ocolește. Foametea se va resimți şi în România? Cine face anunțul devastator

Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români a declarat că România trebuie să se pregătească pentru o criză alimentară. Semnalul de alarmă e tras deja la nivel global deoarece lucrurile se vor rostogoli şi vor genera efecte.

Reamintim că preturile din SUA au înregistrat în octombrie cea mai mare creștere din ultimii 31 de ani, americanii plătind mai mult pentru benzină şi alimente. De asemenea, China se confruntă cu cea mai mare lipsă de alimente din ultimele decenii. Şi, potrivit experților nici Europa nu este scutită de o eventuală criză a produselor alimentare.

Reprezentantul fermierilor spune că, deocamdată, România nu va avea parte de o criză alimentară ținând cont de recoltele bune din acest an, dar trebuie totuşi să fie pregătită pentru ce este mai rău. Şi, cum nu suntem o ţară bogată, o criză alimentară ar putea afecta populația, susţine Clubul Fermierilor Români.

 „România trebuie să se pregătească de o criză alimentară la nivel global”

„În perioada imediat următoare, România nu se va confrunta cu o criză alimentară. Suntem după un an de excepţie în ceea ce priveşte nivelul recoltelor şi astfel am generat suficientă materie primă pentru a acoperi necesarul intern de consum.  Însă România trebuie să-şi pregătească cu mare atenţie paşii următori ţinând cont că este anticipată o criză alimentară care va afecta populația foarte săracă la nivel global” se arată în mesajul transmis de Clubul Fermierilor.

Clubul Fermierilor: „Lucrurile se rostogolesc, vor fi efecte de migraţie în masă, semnalul de alarmă e tras la nivel global.
Indicele FAO privind preţul alimentelor (FAO Food Price Index) a fost în octombrie 2021 cu peste 31% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Suplimentar, anul acesta s-a accentuat deficitul pieţei globale de cereale (în particular grâu), tendinţă care va continua să fie influenţată de factorii de mediu şi climă”, mai spun experţii.

În ce situaţie s-ar afla România  în cazul unei crize

„Sperăm că România va genera elementele de apărare în contextul crizei alimentare care va veni cu siguranţă. Sperăm că România îşi va evalua foarte atent opţiunile şi va genera elementele de apărare în contextul crizei alimentare care va veni cu siguranţă, întrebarea este când şi nu dacă. Ne referim aici cu precădere la zonele sărace din Asia, unde ponderea celor ce nu-şi asigură traiul zilnic este de 60% din 15% populaţia la nivel global care nu-şi poate asigura necesarul zilnic de trai”, a declarat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

În urma analizelor făcute de Clubul Fermierilor Români până la 1 noiembrie 2021, preţurile îngrăşămintelor au crescut cu 115 – 125% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele ale produselor pentru protecţia culturilor între 15-18%, iar seminţele s-au scumpit cu 3 – 5% faţă de perioada similară din 2020, potrivit Agerpres.