Evenimentul Zilei > Social > Așa arată tabloul foametei: cozi interminabile la alimente. „Sunt familii care nu au luat cina de șase zile”
Așa arată tabloul foametei: cozi interminabile la alimente. „Sunt familii care nu au luat cina de șase zile”

Așa arată tabloul foametei: cozi interminabile la alimente. „Sunt familii care nu au luat cina de șase zile”

Băncile de alimente caritabile din Marea Britanie „se pregătesc pentru ce e mai rău”, deoarece guvernul începe să lichideze măsurile de ajutor de urgență puse în aplicare pentru a amortiza impactul pandemiei de COVID-19 asupra milioanelor de lucrători și gospodăriilor cu venituri mici.

O plată săptămânală suplimentară de 20 de lire sterline (37,30 dolari) pentru sprijinirea celor mai sărace familii din țară va fi redusă luna viitoare, iar peste un milion de lucrători se confruntă cu un viitor incert, în timp ce Marea Britanie devine prima dintre marile economii care își va opri schema de sprijinire a locurilor de muncă din cauza COVID-19.

Cu toate acestea, organizațiile care luptă împotriva sărăciei au spus că pierderea beneficiului ar da o lovitură grea britanicilor cu venituri mici. De asemenea, vine și pe măsură ce prețurile în creștere ale gazului determină facturi interne mai mari la energie, gospodăria medie fiind așteptată să plătească cu 139 de lire sterline (259,50 USD) mai mult ca niciodată.

„Ultima dată când am mers la o bancă de alimente, copiii mei nu au luat cina de șase zile”, a spus Emma, ​​care are trei copii mici și a cerut să fie identificată doar după prenumele ei. Ea a declarat că familia ei a întârziat să plătească facturile din cauza problemelor financiare din cauza pandemiei și că reducerea beneficiilor i-ar afecta grav.

În cartierele din Londra, tot mai mulți oameni stau la coadă la băncile de alimente, care îi ajută să supraviețuiască de la o zi la alta

Pe fondul crizelor cu care se confruntă însă acum Marea Britanie, acestea fac însă tot mai greu rost de produsele necesare și se tem că nu vor face față cererii tot mai mari din partea celor care ajung să fie nevoiți să aleagă între încălzire și mâncare.

În Marea Britanie sunt 2.200 de bănci de alimente, iar fondatorul uneia dintre ele spune că tot mai mulți oameni au ajuns să vină constant pentru produsele necesare, iar asta e un semn că viitorul este sumbru pentru cei care recurg la aceste ajutoare.

Băncile de alimente din Londra erau aglomerate și înainte de pandemie, dar acum, în contextul unei noi ierni cu criză sanitară, cu prețuri tot mai mari la alimente și energie, presiunea este tot mai mare asupra gospodăriilor. Oamenii sunt împinși astfel să recurgă la ajutor.

Printre cei care cer ajutor pentru alimente sunt profesori, graficieni, jurnaliști, persoane tinere şi singure

„Băncile independente de alimente se pregătesc pentru o creștere a cererii, precum și pentru provocările legate de penuria aprovizionării cu alimente și pentru o reducere a donațiilor”, a declarat Sabine Goodwin, coordonatorul Rețelei Independente de Ajutor Alimentar. Una dintre ele, Dad’s House, are cu 70 mai mulți beneficiari de la mijlocul lunii septembrie, pe lângă cei 300 – 400 pe care îi avea deja.

Printre cei care cer ajutor pentru alimente sunt profesori, graficieni, jurnaliști, iar tendința merge acum spre persoane tinere și singure. Rămași fără loc de muncă și fără subvențiile pentru cei cu venituri mici, la care guvernul a renunțat, acești oameni nu au prea multe șanse de a-și asigura traiul de la o zi la alta. În ciuda șomajului relativ scăzut și a unui număr record de locuri de muncă vacante în toată țara, coordonatorii acestor bănci de aimente anticipează o „creștere uriașă” a beneficiarilor în următoarele câteva luni.

„Asistăm din nou la o creștere, din cauza prețurilor la energie electrică, la gaze”

La o bancă alimentară din estul Londrei – unde au sosit oameni pentru a ridica pungi cu articole esențiale din dulapul magazinului – organizatorii au fost deja nevoiți să limiteze numărul total de vizite la 12 per gospodărie. „Întotdeauna primim clienți noi”, a spus Jemima Hindmarch, purtător de cuvânt al The Bow Foodbank, adăugând că „în mod constant” își fac griji că au suficiente provizii.

Impactul reducerii beneficiilor și al creșterii costurilor de încălzire în lunile de iarnă este probabil să fie „catastrofal” pentru oamenii care se luptă deja să facă față, a spus ea.

La o altă bancă de alimente din Londra, până la 100 de persoane erau așteptate să servească cina. Angajații au pregătit supă de dovleac. Robert Hunningher, în vârstă de 42 de ani, a transformat o parte din afacerea sa de catering, Humdingers, într-o bancă de alimente în luna mai a anului trecut, deservind până la 1.000 de persoane pe săptămână în timpul restricțiilor.

El a spus că numărul de beneficiari a „crescut vertiginos” cu până la 250 pe săptămână de la sfârșitul lunii septembrie. Vin inclusiv tineri profesioniști, profesori și un jucător de tenis semi-profesional.

„Chiar dacă ai un loc de muncă, nu există nicio speranță pentru că nu-ți poți permite să trăiești aici. Nimic nu este la îndemână, prețurile cresc atât de mult.”, a spus Hunningher. Gary Lemon, director de politici și cercetare, spune că este de așteptat ca acest trend să continue și în săptămânile premergătoare Crăciunului.

Facturi tot mai mari pentru milioane de britanici

Creșterea costurilor pentru combustibil și alimente au dus la creșterea facturilor pentru milioane de britanici. Din ianuarie, prețul la gaze a crescut cu 423%. Jameson Keane, în vârstă de 49 de ani, un artist care are grijă de mama sa, spune că are doar 100 de lire sterline pe săptămână și că banii sunt insuficienți. Keane a spus că facturile la energie sunt mai mari decât oricând.

La începutul lunii octombrie, guvernul a redus ajutorul pentru șomeri sau pentru cei cu venituri mici și l-a adus la nivelul de dinainte de pandemie. Peste 5,8 milioane de oameni au pierdut 20 de lire sterline pe săptămână, însumând până la 1.040 de lire sterline pe an. Suma pare mică, dar pierderea are un impact semnificativ pentru cei direct afectați.

Amina, o clientă a unei bănci de alimente a spus că se baza pe acei bani pentru a-și întreține familia cu cinci membri: „Pentru mine este foarte util, 20 de lire sterline, poate pentru altcineva nu reprezintă nimic, dar pentru mine sunt bani, mai ales dacă ai copii”, a spus ea.

„Până la 30% din alimentele pe care ne-am aștepta în mod normal să le primim în depozitele noastre într-o zi obișnuită riscă să nu ajungă la noi. Prin urmare, nu vor mai ajunge la persoanele vulnerabile care au nevoie de noi”, a spus un alt reprezentant al unei bănci de alimente.

„Ne întoarcem în timp”

Unii economiști au avertizat că inflația în creștere în Regatul Unit, combinată cu o creștere economică redusă, ar putea duce la o perioadă de „stagflație” care amintește de anii 1970, când salariile nu au reușit să țină pasul cu creșterea vertiginoasă a costului vieții.

Pe măsură ce prețurile ridicate alimente pun probleme puterii de cumpărare a britanicilor, băncile alimentare se pregătesc pentru mai mulți vizitatori și pentru cheltuieli mai mari.

Rajesh Makwana, directorul Sufra, o bancă de alimente din nord-vestul Londrei, a declarat pentru CNN Business că „se pregătește pentru o creșterii a cererii”: „Costurile noastre alimentare sunt deja nesustenabil de mari, așa că chiar și o mică creștere ar fi greu de suportat”, a adăugat el.

Inflația a crescut cu 3,1% în septembrie, potrivit datelor oficiale, peste ținta băncii centrale de 2%, dar cu mult sub ritmul de 5% care este anunțat a fi atins la începutul anului viitor. Guvernul intenționează să crească salariul minim de la 8,91 lire sterline la 9,50 lire sterline pe oră în aprilie, dar puterea de cumpărare nu va ține pasul cu scumpirile.

„Nu ar trebui să fie așa în zilele noastre. Ne întoarcem în timp.”, spune o pensionară din estul Londrei. Deși este mulțumită că băncile de alimente ajută comunitatea, ea și-a exprimat îngrijorarea tocmai pentru că ele sunt tot mai necesare, relatează CNN şi abc.