Țara lui Moș Crăciun e în pericol. ”Proiecte mărețe” acaparează Laponia. Renii, sacrificați pentru a face loc eolienelor

Țara lui Moș Crăciun e în pericol. ”Proiecte mărețe” acaparează Laponia. Renii, sacrificați pentru a face loc eolienelor Sursa: Pixabay

Turbinele eoliene din peninsula Fosen din Norvegia au invadat ilegal pășunile păstorilor, a decis instanța din Norvegia. Şi totuși, viitorul se anunță complicat pentru poporul sami.

Judecătorii de la Curtea Supremă Norvegiană au declarat că licența pentru dezvoltarea energiei eoliene la Fosen este „invalidă”. Cu toate acestea, consecințele practice ale hotărârii nu au fost imediat clare. Parcurile eoliene Roan și Storheia din vestul Norvegiei fac parte din cel mai mare proiect de energie eoliană onshore din Europa și au fost lansate pentru prima dată în 2010.

În timp ce păstorii din regiunea Fosen din centrul Norvegiei de coastă au cerut îndepărtarea mașinilor gigantice și restaurarea peisajului, proprietarii au spus că speră să solicite o nouă licență care nu ar încălca drepturile sami.

Renul, un simbol de Crăciun este pe cale de dispariție

Ne puteți urmări și pe Google News

Creștetorii de reni din țara nordică susțin că vederea și sunetul turbinelor eoliene gigantice le sperie animalele care pașc în apropiere și, prin urmare, pun în pericol tradițiile vechi.

Până acum, tradiţiile lor au trecut din generaţie în generaţie. Dar lucrurile se schimbă, iar habitatul lor este folosit tot mai des în alte scopuri, precum uriaşul parc eolian Markbygden. Rezultatul este o ciocnire de interese între tradiţie şi schimbare.

Este toamnă pe platoul înalt din Ammarnäs și se apropie primul îngheț. Este timpul ca păstorii să-şi ducă renii în vale. Au mâncat bine în lunile lor de libertate. În fiecare toamnă - ca aici, în Västerbotten – oamenii din poporul Sami inspectează turmele, numărând nou-născuţii și selectând animalele. Ca de obicei, renii aleargă de la stânga la dreapta. Dar în rest, lucrurile sunt diferite.

Malin Brännström face parte din generația mai tânără. Știe că astfel de episoade vor deveni curând istorie, pentru că în sălbăticia Laponiei, suprafeţele de teren sunt tot mai rare.

Reni sacrificați pentru a face loc eolienelor

„Devine aglomerat aici. În curând, creșterea renilor nu va mai fi posibilă. Pur și simplu sunt prea multe părţi implicate. E aproape imposibil în zilele noastre”, spune Malin Brännström.

„E greu de imaginat că aceste parcuri eoliene uriașe ar putea fi compatibile cu efectivele noastre de reni. E vorba de o industrie la scară largă, iar spaţiul nostru se micşorează considerabil”, spune Malin Brännström

În drum spre coastă, la 230 de kilometri către est, întâlnim mai mulți reni, o vedere obişnuită în timpul toamnei.

Un parc eolian fără egal în Europa

Markbygden este un parc eolian fără egal în Europa. Este de două ori mai mare decât Stockholm-ul și furnizează 8% din energia electrică a Suediei. Scopul este construirea a 1.011 turbine eoliene. Cei din poporul Sami se tem că vor urma parcuri eoliene și mai mari de-atât.

„Atunci când am obținut permisul pentru Markbygden cu ani în urmă, turbinele de 200 de metri păreau foarte înalte, dar acum vorbim de înălţimi de peste 250 de metri”, arată Fredrik Bäcklund, reprezentant al parcului eolian.

Ţelul este crearea unor turbine de 300 de metri, aproape la fel de înalte ca Turnul Eiffel. Vântul este cel mai bun la acea altitudine. La nivelul solului este surprinzător de puțin zgomot, aşa că animalele nu sunt deranjate. Ofițerul de presă al parcului eolian a fost uimit când s-a oprit recent la baza unei turbine, cu un grup de vizitatori.

„Am văzut 20 de reni dormind sub un rotor. În general, animalelor sălbatice le place să stea sub turbinele eoliene, pentru că acolo sunt mai puține insecte, în special țânțari”, spune Tomas Riklund, ofiţerul de presă al parcului eolian.

Despăgubiri pentru păstorii de reni

Până acum au fost instalate doar aproximativ o treime din turbine. Construirea unui parc eolian de mari dimensiuni implică transportarea a mii de încărcături grele și rămâne mai puţin loc pentru reni. Primăvara, când se nasc vițeii, ultimul lucru pe care şi-l doresc animalele sunt zgomotele şi mulţimile de oameni.

„Există două faze. În prima e vorba de trafic intens, cu mașini grele. Nu le este ușor animalelor să rămână aici, dar ulterior, în timpul fazei de funcționare, este în regulă pentru ele”, susține Fredrik Bäcklund, reprezentant al parcului eolian. Acum 10 ani, păstorii locali au primit despăgubiri. Toate părțile au fost de acord să nu dezvăluie suma respectivă.

Proprietarii direcți și indirecți ai parcurilor eoliene includ Stadtwerke Muenchen din Germania și Swiss BKW (BKWB.S), precum și Fosen Vind, Statkraft (STATKF.UL), TroenderEnergi (TROEN.UL), Nordic Wind Power, Energy Infrastructure Partners și Roan. Vind, informează Deutsche Welle.