Care este cel mai bun tratament pentru a combate insomnia. E ceva extrem de simplu!

Care este cel mai bun tratament pentru a combate insomnia. E ceva extrem de simplu! Sursa: Pixabay

Profesorul de neurologie și fiziologie Yves Dauvilliers a vorbit despre una dintre cele mai periculoase boli ale momentului: insomnia. În acest context, trage un semnal de alarmă şi spune că din clipa când începi să nu mai dormi bine, trebuie să vă faceți griji.

Senzația de a fi obosit în mod constant, de a nu dormi bine sau de a nu adormi aproape deloc este foarte frecventă la oamenii în ziua de astăzi. Specialistul explică despre când să vă faceți griji şi ce trebuie făcut.

Insomnia, când este cronică, crește oboseala în timpul zilei, afectează concentrarea și atenția, ducând la scăderea productivității.

Insomnia provoacă riscuri crescute de anxietate, depresie

Care sunt semnele că nu dormim bine? Prof. Yves Dauvilliers: Acest lucru se poate manifesta prin dificultăți de a adormi, sau de a adormi bine, trezindu-vă frecvent noaptea, sau trezirea foarte devreme dimineața și atunci când aveți probleme de a adormi din nou. Alături de asta, există consecințele în timpul zilei ale somnului slab. Este de exemplu senzația de a fi obosit dimineața. Se poate manifesta și prin tulburări de judecată, raționament, concentrare, iritabilitate. Persoanele cu insomnii prezintă atât semne de somn slab pe timp de noapte, cât și de stare de veghe redusă. Fiecare dintre noi s-a confruntat cu unele dintre problemele acestea, a subliniat profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cel mai bun tratament este adesea reducerea timpului petrecut în pat”

Insomnia este o tulburare de somn care afectează aproape 20% dintre francezi. Adesea cauzată de stres și de probleme personale, poate bloca persoana într-un ciclu infernal. Frecvența sa este mai mare la femei și crește odată cu vârsta. A fi șomer, a locui singur sau a suferi de o boală cronică (boală cardiovasculară, dureri....) sunt factori de risc suplimentari pentru insomnie. Există unele dovezi că persoanele cu anxietate sau depresie au șanse de 7-10 ori mai mari de a suferi de insomnie cronică decât altele.

De câte ore de somn avem nevoie?

Numărul de ore de somn necesare variază în funcție de vârstă și de individ. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte . Cu toate acestea, unii oameni au nevoie doar de 5 până la 6 ore de somn, aceștia sunt „cei care dorm”. Alții, pe de altă parte, au nevoie de aproximativ 10 ore de somn.

Persoanele în vârstă au tendința de a dormi mai puțin noaptea, în timp ce adolescenții și copiii au nevoie de mult mai mult somn. Durata ideală a unei nopți este aceea care vă permite să vă simțiți odihnit și să aveți o bună funcționare în timpul zilei. Perioada de vacanță facilitează evaluarea nevoilor cuiva.

Condițiile de mediu sau de stil de viață pot provoca, de asemenea, insomnie, cum ar fi zgomotul, căldura, zgomotul din vecinătate, așternutul de proastă calitate sau consumul excesiv de cofeină. 

Lucrul în orele eșalonate (munca de noapte de exemplu...), constrângerile de timp și suprasolicitarea sunt, de asemenea, cauze frecvente.

Simptome

Simptomele insomniei sunt diverse: dificultăți de adormiresomn ușor și neregulat, treziri nocturne, dificultăți de a adormi din nou, incapacitate de a dormi mai mult de 3 sau 4 ore, coșmaruri și gânduri negre...

În cele mai multe cazuri, este vorba de anxietate... la problemele personale sau la stresul de a nu dormi care hrănește și agravează insomnia. Când există o recidivă a episoadelor de insomnie zi de zi, cei afectați sunt de obicei îngrijorați că au o noapte proastă. Această teamă de insomnie face și mai dificil pentru insomniac să doarmă, ceea ce poate duce apoi la un ciclu infernal.

Insomnia poate fi prezentă la culcare sau dimineața, cu o trezire devreme și cu incapacitatea de a reveni la culcare în timp ce încă te simți obosit. Acest tip de insomnie matinală este cel mai adesea legat de tulburări psihologice precum anxietatea și depresia. Şi încă ceva extrem de important, nu staţi prea mult în pat încercând să adormiți. Faceți mișcare, citiți un pic, dereticați prin casă până vă vine somnul, mai spune expertul, potrivit lefigaro.

Ce să faci pentru a lupta împotriva insomniei?

În majoritatea cazurilor de insomnie ocazională sau tranzitorie, corectarea tuturor obiceiurilor proaste este suficientă pentru a adopta un comportament adecvat și a promova somnul. Pentru aceasta, se recomandă:

  • Stabileste un ritual de culcare, constant si regulat, pentru a-ţi recăpăta treptat somnul normal. Toate abordările soft (relaxare, plante medicinale, sofrologie etc.) sunt de asemenea favorizate;
  • Evitați cinele excesiv de mari, consumul de cofeină, alcool (alcoolul întrerupe somnul și favorizează trezirile nocturne) sau tutunul în orele înainte de culcare (nicotina este un stimulent);
  • Evitați practicarea unei activități sportive în cele 4 ore premergătoare somnului;
  • Faceți un duș rece pentru a scădea temperatura corpului;
  • Evitați serile petrecute în fața unui ecran (joc video, internet, smartphone...) din cauza luminii albastre care perturbă secreția normală de melatonină și perturbă ceasul biologic, el însuși implicat în reglarea somnului. În plus, stimularea creierului legata de activități sociale sau recreative (în special jocuri de război) promovează hiperexcitaţia si, prin urmare, merge împotriva procesului de a adormi;
  • Respectați orele regulate de culcare și mai ales de trezire;
  • Evitați să petreceți timpul în pat sau în dormitor pentru alte activități decât somnul (citit, televizor etc.);
  • Dormi într-o cameră liniștită și în întuneric.