Un Blackout este posibil: N-a apărut întâmplător această atenționare apocaliptică. Dușmanul este foarte aproape de noi

Un Blackout este posibil: N-a apărut întâmplător această atenționare apocaliptică. Dușmanul este foarte aproape de noiSursa: Pixabay

Anunţul privind o pană de curent generală (Blackout) în toată Europa a creat isterie în mass-media. Totul a pornit de la anunțul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru o situaţie de acest fel.

Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa. Iar principalul actor în tot acest cenariu este Gazprom, şi chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.

În acest context, profesorul Mircea Coşea a analizat motivele campaniei de conştientizare demarate de Austria şi care ar fi impactul unui Blackout, pana de curent care ar putea afecta Europa până în 2025, asupra României.

Potrivit Forțelor Armate austriece, care au emis o alertă asupra unui astfel de eveniment, pe termen scurt efectele unui Blackout ar putea fi mai grave decât cele generate de pandemia COVID-19. Mai exact, cauzele unei posibile pene de curent, care s-ar putea produce până în 2025, ar putea fi:

1. Rețeaua de energie învechită

Profesorul Mircea Coşea, analist economic, a precizat că un Blackout se poate produce oricând pentru că pe ansamblul Europei s-a constatat o uzură morală şi chiar fizică importantă a reţelelor de electricitate. Ele depăşesc vârsta de 45-60 de ani. Deci este şi o chestiune tehnică. Dacă nu se investeşte pentru modernizare, oricând se poate întâmpla ceva, undeva. Dar asta nu înseamnă că ar fi pe întreaga Europă, a mai spus economistul.

2. Demarcația aproape insesizabilă dintre consumul și producția de energie la nivel european

„Se vorbeşte deja despre posibilitatea unui act politic pe care poate să îl facă Gazprom, adică Rusia. Prin Nord Stream 2, Rusia a devenit principalul şi chiar unicul furnizor de gaze în UE. Olanda are o pondere foarte mică la furnizare, Marea Britanie nu mai este în UE, iar România nu contează din acest punct de vedere", a explicat profesorul Mircea Coşea.

Econimistul a amintit de Nord Stream 2 care a creat mari probleme şi nemulțumiri în Polonia, dar mai ales în Austria care avea un plan măreț de transformare a ţării într-un hub european de distribuție a gazului.

„Dacă Gazprom oprește sau micșorează livrarea de gaze în Europa, atunci se poate produce un Blackout”

Dacă Gazprom, printr-o mișcare politică, oprește sau micșorează livrarea de gaze în Europa, gazul fiind deocamdată unul dintre principalele elemente de producţie a energiei electrice în principalele ţări europene, atunci se poate produce o asemenea catastrofă, un Blackout.

Nu este întâmplător că a apărut această atenționare apocaliptică, pentru că se adună nişte factori care deranjează, într-o parte sau alta, în politica energetică europeană nişte actori importanți”, a mai precizat profesorul Mircea Coşea.

Ce impact ar avea un Blackout asupra României

Întrebat care ar fi impactul pentru România, profesorul Mircea Coşea a spus că ţara noastră nu este pregătită pentru niciun fel de fenomen negativ pentru că nu avem fonduri special alocate pentru eventuale catastrofe.

„Nu suntem pregătiţi pentru niciun fenomen negativ, fie că e inundație, fie că e incendiu de pădure, cutremur, nu mai vorbesc de război. Nu avem cum să fim cât timp nu există fonduri special alocate pentru aşa ceva şi instituții speciale care să se ocupe de prevenirea unor incidente neplăcute care pot apărea oricând”, a concluzionat  Mircea Coşea, potrivit antena3.