Evenimentul Zilei > Politica > Fostul ministru Cristian Ghinea acuză Guvernul de ratarea termenului pentru prima tranșă din PNRR
Fostul ministru Cristian Ghinea acuză Guvernul de ratarea termenului pentru prima tranșă din PNRR

Fostul ministru Cristian Ghinea acuză Guvernul de ratarea termenului pentru prima tranșă din PNRR

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), a declarat că ratarea termenului pentru prima tranșă din PNRR va pune în pericol şi cea de-a doua cerere de plată. Oficialul a precizat că situația este îngrijorătoare și că vinovat este Guvernul României.

Cristian Ghinea consideră că este un semnal îngrijorător faptul că banii PNRR care ar fi trebuit să intre în iulie se amână. El a subliniat că nu a fost solicitarea Comisiei Europene, iar cea de-a doua cerere de plată este în pericol.

„Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, singurii bani siguri pe care ne-am fi putut baza pentru investiţii, în condiţiile în care deficitul tinde să ne sufoce. Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai uşor de îndeplinit, PNL şi PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, care implică reforme grele şi investiţii masive care trebuie terminate la timp”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Acesta a mai precizat că Guvernul PSD-PNL-UDMR este vinovat și că a tratat cu indiferență implementarea PNRR.

Cristian GHINEA, ministrul investitiilor si proiectelor europene

Anunțul lui Cristian Ghinea

„Vreau să înţelegem cu toţii că nu e aşa o amânare banală. Această amânare vine la solicitarea Guvernului României şi nu a Comisiei, aşa cum susţine ministrul MIPE, Marcel Boloş, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. Este o manevră prin care Ciolacu şi Ciucă încearcă să evite să le fie respinsă cererea. Adică să pierdem banii. Această amânare pune în pericol şi cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate face în decursul unui an. Pentru a doua cerere de plată, termenul era luna octombrie. În septembrie, abia vom avea răspunsul pe prima cerere de plată, va fi foarte dificil, iar guvernul actual nu dă semne că ar putea recupera timpul pierdut”, a explicat Cristian Ghinea într-un comunicat de presă.

Ghinea a mai declarat că banii din PNRR nu pot fi urmăriți în sistemul informatic al ministerului. „Am semnalat problemele acestea din ianuarie, MIPE a avut timp cinci luni să remedieze aceste probleme. N-a făcut-o. Este fie incompetenţă, fie rea-voinţă”.

Platforma MonitorPNRR.ro, instrument de monitorizare a implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunțat că opt dintre jaloane au avut probleme, potrivit Mediafax.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: