Evenimentul ZileiSocialCozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România

Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România

Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România
În perioada postului Crăciunului, lista deserturilor nu este deloc limitată. Nu va fi nevoie să aștepți până la masa de sărbători pentru a te bucura de deliciosul cozonac. Este ideal atât pentru persoanele care țin post, dar și pentru vegani.

Rețeta de cozonac de post păstrează autenticitatea cele clasice, însă aduce un plus de gust. Deliciosul desert se poate prepara și fără lapte, ouă sau unt, având aceeași aromă inconfundabilă. Secretul constă în adăugarea unui ingredient care va colora aluatul, precum în cazul celui care conține ouă din belșug.

Cozonac de post cu dovleac

Pentru pregătirea unui aluat pufos din care vei obține un cozonac galben și aromat, ai nevoie de următoarele ingrediente.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 200 gr dovleac ras;
  • 130 ml ulei de floarea soarelui;
  • 150 gr zahăr;
  • 600 gr făină albă;
  • 7 gr drojdie uscată;
  • 50 ml apă caldă;
  • 1 linguriță de sare.
  • vanilie/coajă de portocală

Zahărul se pune la caramelizat pentru a obține o culoare aurie. Peste această compoziție se adaugă dovleacul ras și se omogeniează.

Peste această bază pentru amestec pufosul cozonac de post se adaugă făina, sarea, precum și aromele. Se amestecă până la formarea unui aluat lipicios. Uleiul se încorporează treptat în aluat, frământând în mod constant. După acest pas, aluatul se pune la dospit pentru minim 45 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • 200 gr miez de nucă;
  • 100 gr zahăr;
  • 20 gr cacao;
  • 30 ml apă fierbinte;
  • 2 lingurițe esență de rom.

Cum îl pregătești

Apa fierbinte se amestec se adaugă peste miezul de nucă și zahăr. De asemenea, în această compoziție poate fi adăugată esența de rom sau alte arome preferate.

După ce aluatul de cozonac de post a crescut, este ideal să îl mai frămânți încă o dată, timp de 4-5 minute. Ulterior, acesta se așează din nou la dospit pentru 20 de minute. În urma acestui proces vei obține cel mai pufos aluat.

Dacă aluatul și-a dublat din nou volumul, se poate trece la pregătirea desertului. Se întinde foaia de aluat peste care se adaugă crema de nucă aromată. Se rulează aluatul umplut cu nucă și se așează direct în tava de copt.

Înainte de a fi introdus în cuptor, acest tip de cozonac de post trebuie să dospească și în tavă, preț de 10-15 minute. În acest mod, desertul se va coace uniform.

Cozonacul se coace la o temperatură de 185 de grade, timp de maxim 45 de minute. Este ideal să nu deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii.

Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România
Cozonac. Sursa foto: Instagram – Tara Făgărașului Cooks

Cozonac de post cu suc de portocale

Dacă vrei să te bucuri de acest delicios desert, însă nu vrei să adaugi dovleacul în compoziție, îl poți înlocui cu un alt ingredient. Sucul de portocale va colora aluatul, precum în cazul celui care conține gălbenuș. Dacă alegi să prepari cozonac de post cu suc de portocale, aroma acestuia va fi deosebită.


Accesează: