Rețetă tradițională de cozonac muscelean. Orice musafir va fi impresionat

Cozonacul este un desert care poate fi savurat cu orice ocazie. Mai ales că rețeta tradițională nu e chiar atât de complicată precum se crede.

Ingredinte pentru 2 cozonaci după rețetă tradițională

Pentru aluat

1 kg de făină

400 de militri de lapte

4 gălbenușuri

1 linguriță de sare,

50 de grame de drojidie

Coaja de la o lămâie sau jumătate de portocală

100 de ml de ulei

100 de grame unt/untură de porc

Faina, ouălele, uleiul, untul se țin la temperatura camerei de cu seară. Apoi făina cernută se pune într-un lighean. Laptele se încălzește, se va amesteca cu zahărul, coaja de lămâie/ portocală. Atenție, nu se fierbe, se încălzește până când se topește zahărul. În tot acest timp cât se află pe foc se amestecă. Drojdia se pune într-un castron mai mic, se amestecă cu o linguriță de zahăr, se pune puțin lapte și puțină făină și se amestecă, apoi se lasă la crescut. Este asemănătoare cu maiaua.

Când drojdia începe să crească, se pune laptele călduț în făină, se pune drojdia crescută, și cele patru gălbenușuri de ou, pe care în prealabil le-ați frecat cu lingurița de sare. Se amestecă aluatul cam un sfert de oră, timp în care se va adăuga uleiul, puțin câte puțin și untul/untura. După care se frământa aluatul 20-30 de minute până face bășici. Se acoperă cu un ștergar curat, se pune la crescut, într-un loc unde este căldură, fără curenți. După ce și-a dublat volumul, împărțim aluatul în două.

Între timp pregătim două tăvi de cozonac și umplutura. Tăvile pot fi tapetate cu grăsime și făină sau acoperite cu foaie de copt.

Cozonac împletit cu nucă

Umplutura

300 de grame de nucă măcinată

4 linguri de zahăr

2 linguri de cacao

4 albușuri

Cele patru albușuri se bat spumă, se adaugă un praf de sare. Cînd s-au

Ingredinte pentru 2 cozonaci

Pentru aluat

1 kg de făină

400 de militri de lapte

4 gălbenușuri

1 linguriță de sare,

50 de grame de drojidie

Coaja de la o lămâie sau jumătate de portocală

100 de ml de ulei

100 de grame unt/untură de porc

Faina, ouălele, uleiul, untul se țin la temperatura camerei de cu seară. Apoi făina cernută se pune într-un lighean. Laptele se încălzește, se va amesteca cu zahărul, coaja de lămâie/ portocală. Atenție, nu se fierbe, se încălzește până când se topește zahărul. În tot acest timp cât se află pe foc se amestecă. Drojdia se pune într-un castron mai mic, se amestecă cu o linguriță de zahăr, se pune puțin lapte și puțină făină și se amestecă, apoi se lasă la crescut. Este asemănătoare cu maiaua.

Când drojdia începe să crească, se pune laptele călduț în făină, se pune drojdia crescută, și cele patru gălbenușuri de ou, pe care în prealabil le-ați frecat cu lingurița de sare. Se amestecă aluatul cam un sfert de oră, timp în care se va adăuga uleiul, puțin câte puțin și untul/untura. După care se frământa aluatul 20-30 de minute până face bășici.

Se acoperă cu un ștergar curat, se pune la crescut, într-un loc unde este căldură, fără curenți. După ce și-a dublat volumul, împărțim aluatul în două. Între timp pregătim două tăvi de cozonac și umplutura. Tăvile pot fi tapetate cu grăsime și făină sau acoperite cu foaie de copt.

Cozonac împletit cu nucă

Umplutura

300 de grame de nucă măcinată

4 linguri de zahăr

2 linguri de cacao

4 alburșuri

Cele patru albușuri se bat spumă, se adaugă un praf de sare. Când s-au bătut spumă se adaugă nuca, zahărul și cacao și o esență de rom. După preferințe se pot adăuga rahat sau stafide.

După ce am împărțit aluatul în două, fiecare bucată se mai împarte încă odată în două. Se tapetează masa de lucru cu făină sau grăsime/ ulei, si se întinde fiecare bucată, cu mâna, nu cu sucitorul. Se întinde cât se poate de mult. După ce s-a întins se pune crema de nucă și cacao. Se rulează fiecare bucată în parte.

Ulterior cele două bucăți se răsucesc una peste cealaltă și se pun în tavă. Se lasă la crescut pănă când își dublează din nou volumul. Se încălzește între timp cuptorul și se bate un ou întreg. După ce cozonacul a crescut, oul bătut va fi pus pe deasupra cu o pensulă. Ulterior se presară zahăr pe deasupra. Se bagă la cuptor și se lasă între 50 și 60 de minute. Nu mai mult de 60 de minute. Pofta mare!