Evenimentul Zilei > International > COVID-19: UE alocă peste 3 miliarde EUR pentru Sănătate
COVID-19: UE alocă peste 3 miliarde EUR pentru Sănătate

COVID-19: UE alocă peste 3 miliarde EUR pentru Sănătate

UE va pompa peste 3 miliarde de euro în sistemele medicale ale țărilor membre.

Fondurile sunt pentru obținerea și distribuirea de materiale medicale în întreaga Europă. Pachetul financiar conține fonduri suplimentare, pentru a ajuta, printre altele, Grecia să combată presiunile exercitate de migrație.

„Fondurile UE trebuie să sprijine în mod direct sistemele de sănătate din statele membre ale UE în lupta lor împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trimiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

O sumă totală de 3.08 miliarde EUR din bugetul UE va fi canalizată în principal prin Instrumentul de sprijin de urgență (2.7 miliarde EUR) și prin intermediul rescEU (380 milioane EUR).

Pachetul include fonduri suplimentare pentru finanțarea zborurilor de repatriere (45 milioane EUR) în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE pentru a reuni familiile blocate în țări terțe, pentru a furniza mai multe resurse Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (3.6 milioane EUR), dar și pentru a ajuta Grecia să facă față creșterii presiunilor exercitate de migrație (350 milioane EUR) și să sprijine reconstrucția post-cutremur (100 milioane EUR) a Albaniei”, se arată în comunicatul transmis de Parlamentul European.