Creșterea numărului cazurilor de Covid la Roma îl îngrijorează pe directorul medical al Institutului Spallanzani, Francesco Vaia, care cere mai multe verificări pentru turiştii care sosesc în oraș. „Avem nevoie de multă atenție în porturi, aeroporturi și gări. Trebuie să controlăm toți pasagerii care sosesc din țările în care creşte numărul infecţiilor. Temperatura sau declaraţia pe propria răspundere nu mai sunt suficiente.”, scrie La Reppublica.

„Coronavirusul este un subiect care implică toate sectoarele societății civile. Nu este suficient ca sistemul public de sănătate să se descurce bine, așa cum s-a întâmplat până acum – subliniază Vaia – Fiecare cetățean trebuie să participe prin comportamentul său, deoarece văd prea multă relaxare în jur. Dar şi managerii companiilor mici și mari au un rol. În cazul aeroportului Fiumicino, dar nu numai – sugerează directorul – în gările mari, în staţiunile maritime, managerii de discoteci și locuri de divertisment, trebuie să acţioneze cu toţii împreună pentru a învinge definitiv virusul”.

Directorul Vaia face apel și la politică: „lăsați deoparte diviziunile, cel puțin pentru un moment și scoateţi țara din situația de urgență”. Însă chiar din lumea politică provine un alt avertisment. Președintele Regiunii, Luca Zingaretti, a declarat sâmbătă: „Lansez un nou apel către toată lumea cerând respectarea regulilor. Contagierile sunt în creștere – spune reprezentantul PD – tocmai pentru că mulți nu le respectă. Atitudinile schimbătoare și iresponsabile pun în pericol siguranța altora. Așa cum am spus de ceva vreme, virusul continuă să fie în circulație și e greșit să lăsăm garda jos. Trebuie să continuăm să folosim masca, să păstrăm o distanță sigură și să ne igienizăm mâinile și mediul înconjurător”. Reguli care trebuie respectate „altfel, riscăm să ne întoarcem înapoi și să anulăm toate sacrificiile pe care le-am făcut în ultimele luni”.