Evenimentul ZileiInternationalCOVID-19 nu se dă bătut. „Tulpina indiană poate fi peste tot, în ţările europene”

COVID-19 nu se dă bătut. „Tulpina indiană poate fi peste tot, în ţările europene”

COVID-19 nu se dă bătut. „Tulpina indiană poate fi peste tot, în ţările europene”
Se pare că Grecia se confruntă cu o nouă problemă în ceea ce privește COVID-19.

Situația din Grecia se pare că tocmai s-a înrăutățit. Autoritătile au anunțat ca au găsit o persoana care era infectată cu noua tulpină indiană care este o variantă de COVID-19 mult mai infecțioasă.

Din cauza acestei tulpini noi, India este la pământ. La fiecare patru minute moare o persoana din cauza coronavirusului.

Autoritățile acestei ţări cu 1,37 miliarde de locuitori au cerut ajutorul altor state pentru a putea face față situației, care pare scăpată de sub control.

Mircea Iliescu, genetician român la Universitatea Cambridge, a explicat la Antena 3 că virusul va continua să sufere mutaţii, în efortul de a se adapta, iar singura cale de a stopa valurile masive de infecţii este vaccinarea.

„Nu știm încă sigur, dar bănuim că această explozie de cazuri noi (din India, n.r.) este provocată de această tulpină, care este mai infecțioasă. Ne miram în urmă cu câteva luni că în India lucrurile sunt liniștite, având în vedere densitatea populației…

Acum este o problemă globală şi o lecție pentru noi toți, lecția fiind că, atâta vreme cât nu vom fi vaccinați, ca ţară, aceste tulpini, aceste mutații vor putea apărea şi un astfel de val mare (de infectări, n.r.) va putea apărea oriunde, chiar şi la noi.

Aceste tulpini noi, ajunse în Europa, pot fi peste tot. Noi nu testăm mult pentru aceste variante. Singurul mod de a ne proteja este să fim cât mai mulți vaccinați (…)

100 de milioane de oameni vaccinați

În India, au vaccinat foarte mult, peste 100 de milioane de oameni. Dar, la cât de mare este ţara, nu au avut cum să vaccineze (o majoritate).

Dacă majoritatea populației era vaccinată în India, cel mai probabil acest val nu s-ar fi întâmplat, chiar dacă aveam o astfel de tulpină. Chiar dacă nu știm sigur că eficiența este mare față de noile tulpini, toate datele arată că vaccinul este încă eficient şi, oricum, ne-ar proteja în faţa bolii severe.

Asta se vede în Marea Britanie, unde există noile tulpini, dar decesele sunt doar câteva pe zi, pentru că avem atât de mulți vaccinați. Virusul se va transmite, dar nu va fi o explozie exponențială şi, cel mai important, spitalele nu vor fi copleșite”, a spus Mircea Iliescu  la Antena 3.


Accesează: