Dezastru umanitar în India, peste 340.000 de cazuri pe zi. Paturile din spital sunt pe bani. Piaţa neagră înflorește

Dezastru umanitar în India, peste 340.000 de cazuri pe zi. Paturile din spital sunt pe bani. Piaţa neagră înflorește

India se confruntă cu cel mai mare dezastru umanitar din cauza noii variante Covid care face ravagii în toată ţara. Iar preturile la medicamente şi oxigen au crescut cu până de 10 ori. 

Întrucât spitalele din Delhi și multe alte orașe rămân fără paturi, oamenii au fost forțați să găsească modalități de a primi tratament pentru pacienții bolnavi de acasă. Mulți s-au orientat către piața neagră, unde prețurile medicamentelor esențiale, buteliilor de oxigen și concentratoarelor au crescut și medicamentele false au apărut ca ciupercile după ploaie.

Luni, India a înregistrat un nou nivel global pentru a cincea zi consecutivă: 349, 691 pe zi

Oamenii sunt nevoiţi să caute salvarea pe piaţa neagră în scopul de a obține un pat de spital sau o butelie de oxigen. Se plătește  o sumă importantă, adică 50.000 de rupii (670 $ sau 480 GBP) pentru a procura un tub de oxigen care costă în mod normal 6.000 de rupii.

Dar majoritatea populației Indiei nu își poate permite să facă acest lucru. Există deja mai multe rapoarte despre oameni care mor pe paturile spitalelor, deoarece nu își permit să cumpere medicamente esențiale și oxigen pe piața neagră.

BBC a sunat la mai mulți furnizori de tuburi de oxigen și majoritatea au cerut cel puțin de 10 ori mai mult decât prețul normal

Situația este deosebit de gravă în Delhi, unde nu au mai rămas paturi la ATI. Familiile celor care își permit acest lucru angajează asistente medicale și consultă medicii de la distanță. Dar luptele sunt uriașe, de la efectuarea analizelor de sânge până la obținerea unei tomografii sau a unei radiografii.

Laboratoarele sunt depășite și durează până la trei zile pentru ca rezultatele testelor să revină. Acest lucru îngreunează tratarea pacienților. Medicii spun că aceste întârzieri pun în pericol mulți pacienți. Testele RT-PCR durează, de asemenea, zile. Cunosc mai mulți pacienți bolnavi care au găsit un pat, dar nu au putut fi admiși, deoarece nu au avut un raport Covid pozitiv.

Un număr de pacienți au murit în Delhi din cauza lipsei de aprovizionare cu oxigen

Unii au spus că nu au paturi gratuite, iar alții au spus că nu iau noi pacienți din cauza incertitudinii continue privind aprovizionarea cu oxigen. Un număr de pacienți au murit în Delhi din cauza lipsei de aprovizionare cu oxigen. Spitalele orașului sunt disperate și unii au emis avertismente zilnice, spunând că rămân cu doar câteva ore de oxigen. Apoi guvernul intră în acțiune și trimit tancuri, ceea ce este adesea suficient pentru o zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Remdesivir este atât de redus încât familiile pacienților care sunt tratați acasă se grăbesc să-l procure. Vor să aibă medicamentul în cazul în care pacientul trebuie să meargă la spital și poate avea nevoie de medicament.

BBC a vorbit cu mai mulți dealeri de pe piața neagră, care au spus că oferta este limitată și de aceea solicită prețuri atât de mari. Guvernul a permis la șapte firme să producă remdesivir în India și li s-a spus să intensifice producția. Epidemiologul dr. Lalit Kant spune că decizia de a crește producția a fost luată prea târziu și guvernul ar fi trebuit să fie pregătit pentru al doilea val.

„Dar cumva medicamentul este disponibil pe piața neagră, așa că există unele scurgeri în sistemul de aprovizionare pe care autoritățile de reglementare nu le-au putut conecta”, spune el.

Doctor: „Nu am învățat nimic din primul val”

Un alt medicament care este foarte solicitat este tocilizumab. Este utilizat în mod normal pentru tratarea artritei, dar studiile au arătat că poate reduce șansele ca un pacient foarte bolnav să aibă nevoie de un ventilator.

Medicii prescriu medicamentul în principal pacienților care sunt grav bolnavi. Dar a dispărut de pe piață. Cipla, compania indiană care importă și vinde medicamentul, s-a străduit să răspundă cererii în creștere.

De obicei, costă în jur de 32.480 de rupii pentru un flacon de 400 mg. Dar Kamal Kumar a plătit 250.000 de rupii pentru a cumpăra o doză pentru tatăl său. El a spus că prețul este „minunat”, dar nu are altă opțiune decât să plătească.

Expertul în sănătate publică, Anant Bhan, spune că guvernul ar fi trebuit să achiziționeze medicamentul în cantități uriașe, deoarece nu mulți își permit să îl cumpere pe piața neagră: „Acest lucru arată că nu a există niciun plan. Guvernul nu a reușit să anticipeze noul val, iar oamenii au fost lăsați în voia sorţii”, a concluzionat el.

Piaţa neagră profită din plin pe seama noului val

Remdesivirul fals a apărut și pe piața neagră. Când BBC l-a întrebat pe un dealer că medicamentul pe care îl vindea părea fals, el a răspuns că este „100% original”. Ambalajul a fost, de asemenea, plin de erori de ortografie.

Dar o astfel de disperare este că oamenii sunt dispuși să cumpere chiar și falsuri. Și unii au fost înșelați. Oamenii împart în mod constant numerele de telefon ale furnizorilor care pot furniza orice, de la oxigen la medicamente. Dar nu toate aceste numere sunt verificate.

Un muncitor IT, care nu a vrut să fie numit, a spus că are nevoie disperată să cumpere o butelie de oxigen și a primit un mesaj pe Twitter. Când a contactat persoana respectivă, i s-a spus să depună 10.000 de rupii ca plată în avans. „În momentul în care am trimis banii, persoana mi-a blocat numărul”, a spus el.

Disperarea îi determină pe oameni să aibă încredere în oricine de pe piața neagră. Guverul au promis că vor reprima piaţa neagră cu remdesivi și au fost făcute și unele arestări. Dar degeaba, înfloreşte, scrie BBC.