Evenimentul Zilei > Social > Atenție, români: COVID-19 lovește cel mai popular aliment! Schimbări radicale la rafturi
Atenție, români: COVID-19 lovește cel mai popular aliment! Schimbări radicale la rafturi

Atenție, români: COVID-19 lovește cel mai popular aliment! Schimbări radicale la rafturi

Autoritatea Națională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cere interzicerea comercializării pâinii și a produselor de panificație nepreambalate prin autoservire, întrucât reprezintă un pericol pentru consumatori. Regulile au fost trimise la Comisia Europeană.

Potrivit ultimei decizii luate de Autoritatea Națională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), toate produsele de panificaţie trebuie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi.

Ordinul se referă la comercializarea pâinii și a produselor de panificație de tip vrac în țară. Motivul? Pâinea neambalată ar putea fi o sursă de transmitere a virusului COVID-19.

Noile reguli au fost trimise în această săptămână Comisiei Europene spre avizare.

Prin urmare, brutarii care scot pâine proaspătă din cuptor ar putea fi înlocuiţi de maşini industriale, care să ambaleze direct franzelele în pungi de plastic sau de hârtie.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor vine cu alte reguli

„Prin acest ordin încercăm să eliminăm autoservirea consumatorilor cu pâinea care nu este preambalată şi, de asemenea, obligăm profesioniştii să informeze cât mai corect, complet şi precis consumatorii privind acele substanţe sau produse care pot cauza alergii”, a declarat Eduardt Cozminschi, Preşedinte ANPC.

În funcţie de răspunsul experţilor de la Bruxelles, normele vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Președintele ROMPARM susține că pâinea nu reprezintă un vector de transmitere al bolii

În luna septembrie, când proiectul a intrat în dezbatere publică, Paul Anghel, preşedintele ROMPAN, afirma că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale unui studiu făcut în acest sens de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

În acest context, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu susținea că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului.

În opinia sa, apariţia unor informaţii „total neadevărate” legate de posibilitatea transmitrii virusului prin pâine ridică suspiciuni că ar exista şi alte interese legate de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import.