Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac! Editorial de Robert Cazanciuc

Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac! Editorial de Robert Cazanciuc

Povestea spune că, în timpul Revoluției Franceze, oamenii din Paris au ieșit pe străzi și au început să ceară, cu anume disperare, nu doar ”Libertate, Egalitate Fraternitate” ci și ”Pâine!”

Ca orice revoluție, oricât de grandioasă și de schimbătoare de mentalități la nivel european, cea franceză s-a bazat, între altele, și pe frustrările participanților legate de foame. Conform anecdotei, la auzul acestei solicitări, Maria Antoaneta, ulterior decapitată, ar fi declarat cu aplomb că „Dacă oamenii n-au pâine, să mănânce cozonac!”

Povestea prezintă controversele propagandistice de rigoare, câtă vreme pasionații de istorie știu că există dubii cu privire la paternitatea celebrei declarații a ignoranței. Chiar și așa, declarația rămâne în istorie ca fiind caracteristică pentru o regină a Franței care pierduse definitiv contactul cu poporul sau cu realitatea (pierdere demonstrată de întreaga viață a reginei, nu doar de înșiruirea de cuvinte a cărei paternitate sau maternitate experții o pun în discuție).

Peste ani, ecouri ale declarației și spiritul ignoranței masive nu încetează să producă victime pe bandă rulantă, chiar și în regimuri ce au pretenția a se vrea democratice. Ultima victimă a propriei distanțări față de lumea reală este Monica Anisie. Aceasta a declarat ieri, în foarte multe și alambicate cuvinte, că elevii care nu au curent, în așa fel încât să desfășoare cursuri online, pot apela, cu încredere, la cursurile televizate ale TVR. Declarația a stârnit valuri peste valuri de zâmbete amare sau furioase în rândul unor părinți care își văd copiii abandonați de școala românească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sigur că, declarația alambicată a Ministrului Educației este ceva mai lungă și că, probabil, aceasta a pierdut șirul ideilor pe măsură ce încerca, cu disperare, să observe cât de performant a fost ministerul său în ultimul aproape un an. Dar acest lucru nu face decât să o apropie și mai tare pe Anisie de Maria Antoaneta. Pentru că tot ce a făcut ministrul de când este în funcție a confirmat pierderea contactului său cu normalitatea, la fel cum Antoaneta o făcuse acum mai bine de 230 de ani.

Ministrul Educației a surprins la începutul pandemiei prin decizia sa de a nu închide de urgență școlile, o decizie care a fost forțată de părinții speriați de COVID. Apoi, cazul școlii online a fost gestionat execrabil. Pe măsură ce Anisie vindea cozonaci la televizor, asociațiile elevilor reclamau că în jur de 900.000 de copii la nivel național nu aveau niciun acces la școală, din lipsă de infrastructură de internet și de tablete.

Cu chiu cu vai, o Anisie care nega realitatea nevoilor populare s-a apucat să achiziționeze 250.000 de tablete (pentru 900.000 de elevi) despre care nu mai știm absolut nimic, nici până astăzi (ne amintim doar că achiziția a fost cu scandal). Au trecut luni întregi în care copiii au stat acasă fără ca ministrul să zugrăvească școli sau să igienizeze spații comune. Redeschiderea școlilor a prins România nepregătită.

Fără certificate ISU, școlile s-au redeschis într-un talmeș balmeș total de măsuri contradictorii care au bulversat elevii, profesorii și părinții. În tot acest context, Anisie a fost un pion decorativ indigest, care a asistat, fără a sufla vreo vorbă, la decizia Ralucăi Turcan și a lui Ludovic Orban de a nu da măști în școli tuturor copiilor. Atunci când pandemia s-a acutizat, între altele din cauza prostului management al deschiderii școlilor, Anisie s-a făcut că plouă.

Știa de săptămâna trecută că Bucureștiul se îndreaptă spre 3 la mie cazuri COVID, dar a refuzat să-și facă planuri pentru închiderea școlilor. Putea să se pregătească, dar nu a făcut-o preferând ca, marți, să anunțe că după închiderea școlilor, Ministerul va veni cu noi clarificări cu privire la școala online abia joi. Pentru a încununa acest festival al rupturii totale față de realitate, Anisie a recomandat copiilor să se uite liniștiți la lecțiile televizate ale TVR, chiar dacă nu au curent electric. Și așa se încheie o nouă buclă istorică.

Cu un guvern invadat de mentalitatea sfârșitului de secol XVIII francez, România se pregătește, din nou, pentru o școală online fără curent, fără tablete, fără internet. Izolată de COVID la Palatul Victoria, salvată de riscul de a nu avea internet pentru a-și face campanie electorală și pe deplin ruptă de orice fel de realitate, Anisie continuă ca gâsca prin apă, inconștientă de faptul că toate aceste gesturi ar fi fost pedepsite aspru de Revoluția Franceză.

Doar că ea nu are această teamă intrinsecă, pentru că, nu este așa, Ludovic Orban deja a asigurat-o că-și va perpetua stilul ignorant de viață ca parte a Parlamentului și, de ce nu, poate chiar a Guvernului, dacă liberalii câștigă alegerile.