S-au identificat activitățile care au dus la răspândirea largă a Covid-19

S-au identificat activitățile care au dus la răspândirea largă a Covid-19

Studiul a fost publicat în revista Nature şi sugerează, de asemenea, că reducerea ocupării maxime în aceste locuri poate fi mai eficientă în răspândirea COVID-19 decât blocarea oamenilor în case.

Restaurantele, cafenelele și sălile de sport au condus la răspândirea COVID-19 

„Munca noastră evidențiază faptul că nu trebuie să fie totul sau nimic”, a declarat autorul principal al studiului, Jure Leskovec, informatician la Universitatea Stanford .

Cercetarea s-a bazat pe activitătile americanilor, analizate conform datelor anonimizate de pe telefoanele lor mobile, timp de două luni, în principalele oraşe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului.

Concret, locurile publice care au condus la o creştere mai mare a infecţiilor în orașele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri şi moteluri. Cu toate acesteaprin limitarea prezenţei în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă, susţin cercetătorii, infecţiile ar fi reduse cu peste 80%.

Ne puteți urmări și pe Google News
În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informaţii utile cu privire la ce activităţi să rămână închise şi care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei Statelor Unite, dar și la nivel global.

Locurile cele mai riscante

Cercetătorii studiului au creat un model pentru a imita răspândirea COVID-19 în 10 orașe importante din SUA: New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, Washington, DC, Houston, Atlanta, Miami, Philadelphia și San Francisco. Modelul nu numai că a luat în considerare factorii standard în răspândirea unei boli infecțioase (cum ar fi câte persoane sunt susceptibile, expuse, infectate și imune la virus), dar s-a bazat și pe date reale care au arătat cât de des au intrat oamenii în contact cu alții.

Cercetătorii au estimat apoi numărul de infecții care au apărut în fiecare dintre locațiile publice și au constatat că majoritatea infecțiilor au avut loc doar la un număr mic de locuri de „supra-răspândire”. De exemplu, în Chicago au fost 85% din infecțiile prezise, ​potrivit celor descoperite de autori.

Restaurantele erau de departe cele mai riscante locuri, de aproximativ patru ori mai riscante decât sălile de sport și cafenelele, urmate de hoteluri, a spus Leskovec într-o conferință de presă, potrivit livescience.