În mai multe abatoare și centre de prelucare a cărnii au fost depistate persoane infectate cu coronavirus. În condițiile în care cei mai mulți dintre angajații din acest sector sunt est-europeni și sunt cazați în așa numitele „locuințe de serviciu”, adică înghesuiţi în spaţii mici şi insalubre, carantina devine ineficientă. Mai mult chiar, oamenii se tem că angajatorii îi concediază dacă anunţă că au simptome, după cum am aflat de la mai mulţi români angajaţi în abatoarele din Germania, care s-au adresat redacţiei DW.

Păstrarea distanţei la bandă este dificilă, dar în cantine sau la locurile de fumat oamenii nu au nicio şansă să evite contactul sau apropierea dincolo de normele stabilite prin lege.

După ce sute de persoane din industria de prelucrare a cărnii au fost testate pozitiv, guvernul landului Renania de Nord-Vestfalia a anunţat că îi va testa pe toţi angajaţii din abatoarele care funcţionează în cel mai populat land federal. Acţiunea urmează să fie coordonată de administraţiile locale şi va avea loc începând de luni, 11 mai. În NRW funcţionează 35 de mari abatoare, cu circa 20.000 de angajaţi.

În Coesfeld, abatorul Westfleisch a fost închis, după ce 129 de angajaţi fuseseră confirmaţi ca fiind infectaţi cu coronavirus. Cel puţin 13 dintre aceştia au fost internaţi.

Cei mai mulţi români care lucrează la abatoare nu au contracte directe cu firmele germane, ci sunt aduşi de intermediari sau au statut de subcontractori. Despre problemele acestor angajaţi dar şi despre posibile soluţii am aflat mai multe de la Elena Strato, consilier în cadrul organizaţiei Arbeit und Leben, de la Dortmund.

Articol și imagine preluate din Deutsche Welle