Evenimentul Zilei > International > Covid-19. Erdogan îi închide pe turci în case, inclusiv în weekend
Covid-19. Erdogan îi închide pe turci în case, inclusiv în weekend

Covid-19. Erdogan îi închide pe turci în case, inclusiv în weekend

Turcia va impune restricţii de deplasare în weekenduri şi pe timp de noapte în restul zilelor săptămânii, pentru a lupta contra răspândirii coronavirusului, a anunţat, luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Anunțul liderului de la Ankara vine după ce numărul de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de decese a atins niveluri record în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

Cetăţenii turci nu vor avea permisiunea să iasă din case între orele 21.00-05.00 în cursul săptămânii şi nici în weekend de vineri, ora 21.00, şi până luni, ora 05.00, a afirmat Erdogan, scrie Agerpres.

Unele sectoare, precum lanţul de aprovizionare şi producţie, vor fi exceptate de la aceste măsuri, care vor intra în vigoare de marţi, a precizat președintele Turciei.

Ministerul Sănătăţii a raportat luni, pentru a opta zi consecutiv, un bilanţ record de decese asociate Covid-19 în precedentele 24 de ore, 188.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, inclusiv al celor asimptomatice în Turcia a ajuns şi el la un record de 31.219.

Timp de patru luni, Turcia a anunţat numai cazurile simptomatice, însă începând de miercuri a raportat toate cazurile. Bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în martie este de 13.746.

Un vaccin turcesc pentru toată omenirea

Pe de altă parte, primele doze ale vaccinului turcesc, numit Erucov-Vac, au fost injectate pe 5 noiembrie unui grup de 44 de voluntari, iar autorităţile locale prevăd ca această primă fază de testare să se încheie în ianuarie anul viitor.

Vccinul anti Covid-19 pe care îl dezvoltă o universitate turcă ar putea fi finalizat „cel mai târziu în aprilie”, a anunţat , săptămâna trecută, președintele Turciei.

Liderul de la Ankara a precizat că ţara sa studiază posibilitatea de a pune vaccinul turcesc la dispoziţia „întregii omeniri”, relatează EFE.

„Am ajuns într-o fază importantă a vaccinului nostru. Preconizăm să aducem acest vaccin în stadiu de aplicare, cel târziu în aprilie, şi ne gândim să-l oferim întregii omeniri în condiţii adecvate”, a spus preşedintele Erdogan într-un discurs ținut în faţa grupului parlamentar al partidului său islamist AKP.