Au trebuit să treacă 48 de ore după salva de insulte a așa zisului „sultan” de la Ankara împotriva președintelui Franței, Emmanuel Macron, ca, prin purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, Angela Merkel să reacționeze în cele din urmă.

Angela Merkel a condamnat ferm remarcile „defăimătoare” și „absolut inacceptabile” al președintelui turc. Anterior, confruntat cu unanimitatea oprobriului european, răspunsul lui Recep Erdogan nu a întârziat să apară.

În Europa, acuză Erdogan, ura împotriva Islamului și a musulmanilor „se răspândește ca ciuma”. El i-a comparat, luni, pe liderii europeni cu naziștii.

O comparație iresponsabilă și deosebit de jignitoare pentru cancelarul german care, la fel ca Emmanuel Macron, a fost deja ținta mâniei președintelui turc într-un caz de libertate de exprimare.

În 2012, într-o satiră destul de obscenă, umoristul german Jan Böhmermann l-a batjocorit pe „șeful Bosforului”, stârnind o criză de nervi la Ankara și punând-o pe Merkel într-o situație extrem de delicată.

În urmă cu trei ani, președintele turc a acuzat-o pe Angela Merkel de „metode naziste” după interzicerea mitingurilor electorale din Germania pentru un „da” la referendumul turc destinat să extindă puterile prezidențiale ale lui Erdogan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE