Evenimentul Zilei > International > Coșmarul revine. ISIS, în Irak și în Siria
Coșmarul revine. ISIS, în Irak și în Siria

Coșmarul revine. ISIS, în Irak și în Siria

Regele Iordaniei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la resurecția grupării teroriste

Într-un interviu înregistrat la Amman, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a evocat tensiunile între Iran și Statele Unite.

La zece zile de la eliminarea de către Pentagon a generalului iranian Qassem Soleimani și de la debutul noii crize irano-americană, cele două țări par, cel puțin teoretic, să pledeze pentru dezescaladarea tensiunilor.

„Evident, ceea ce preocupă pe toată lumea este ceea ce se întâmplă între Iran și Statele Unite”, a subliniat regele Abdallah, într-un interviu acordat pentru France 24.

„Se pare că tendința este dezescaladarea și noi sperăm că această tendință va continua. Nu putem avea instabilitate în regiune pentru că instabilitatea va afecta și Europa și restul lumii”, a subliniat monarhul iordanian.

Regele Abdallah al II-lea a evocat și alte dosare importante, precum lupta împotriva organizației teroriste Stat Islamic și instabilitatea din Irak.

„În cursul anului ce tocmai s-a încheiat, am fost martorii reîntoarcerii și reemergenței grupării Stat Islamic, nu numai în sud-estul Siriei dar și în vestul Irakului”, a prevenit Abdallah.

„Și deci, dacă există o fractură în societatea irakiană, așa cum este în prezent, și știu că liderii irakieni încearcă să o depășească, trebuie să facem față reapariției grupului Statului Islamic. Acest lucru va crea o problemă la Bagdad și trebuie să fim acolo pentru a interveni pentru a-i ajuta pe irakieni să facă față acestei amenințări care ne preocupă pe toți în regiunea noastră, dar și în Europa și în restul lumii”, a estimat suveranul iordanian.

Anul trecut, regele Iordaniei estima că eliminarea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi „este o etapă crucială în lupta contra terorismului”.