Martorii oculari relatează haosul și debandada de noaptea trecută, de la Nisa, cu părinți care își aruncau copiii peste un gard, pentru a-i feri de camionul de 19 tone care începuse să radă mulțimea adunată cu ocazia sărbătorii de 14 iulie.

Ismail Khalidi, un scriitor american de origine palestiniană, care se afla în sudul Franței, într-o vizită la sora sa, a povestit pentru The Guardian:

„Deodată, am văzut cum un puhoi de oameni aleargă disperați pe Promenada Englezilor. Vorbim de sute și sute și sute de persoane. Apoi, brusc, iureșul a început din direcția opusă… Nu am văzut niciodată un asemenea nivel de haos, de teroare și de isterie în timp ce nimeni nu știa ce se petrece.”

Miile de oameni se adunaseră joi seara pentru a se bucura de un foc de artificii prilejuit de Ziua Națională a Franței, când un bărbat înarmat a intrat cu un camion de 19 tone a intrat în mulțime. Martorii vorbesc că ar fi măturat oamenii pe o lungime de doi kilometri.

Khalidi, care urmărea focul de artificii de la Hotel Negresco, situat la 800 de metri de promenadă, spune că poliția, în încercarea de a-i îndepărta pe oameni de la locul atacului, a făcut și mai mult haos.

„Oamenii care veneau spre noi povesteau că polițiștii le-au cerut să o ia la fugă, fără a le spune exact ce se petrece. Așa că oamenii au început să alerge pentru a-și salva viața, fără să știe de ce.”

Scriitorul mai relatează că a văzut părinți cu copii în brațe, alergând.

„Am văzut un tip cum își arunca copiii peste un gard, pentru a-i pune în siguranță, și apoi a sărit și el.”

Un alt martor afirmă că serviciile de urgență au avut nevoie de o jumătate de oră pentru a ajunge la locul masacrului.

„Un camion a venit și a strivit tot ce-i ieșea în cale. Tot. Nu exista pază,serviciilor de urgență le-au trebuit 25 de minute sau o jumătate de oră pentru a ajunge.”

Sophie Sanderlands, o turistă din Australia, povestește cum a fost prinsă în iureșul de la Nisa:

„Era muzică live, oameni peste tot, toată lumea se distra, nimic în neregulă, când, dintr-odată, mii de oameni au început să fugă spre noi și să strige, ieșiți din minți – așa că nu am avut de ales și am început să fugim cu ei.”

S-a îndreptat cu mulțimea spre Piața Messina:

„Erau trecători căzuți pe jos, oameni înghesuiți refugiați în restaurante, îi goneau pe cei care voiau să mai intre, pentru că nu mai era loc.”

Katie Baronie Shaw, o altă turistă din Australia, relatează că ea și prietenul ei se aflau într-un bar când au început împușcăturile. Personalul barului i-a împins pe clienți în spate și a coborât obloanele.

„Habar n-aveam ce se petrece. Apoi, tot ce am putut auzi erau focuri de armă. Prietenul meu m-a apucat și am ieșit pe ușa din spate. A trebuit să alergăm aplecați, în timp ce oamenii ne alungau, să nu o luăm spre faleză. Nu am fost niciodată așa de speriată.”