Evenimentul Zilei > Economie > Corpul de control al prim-ministrului, îngrozit de debandada găsită și banii pierduți
Corpul de control al prim-ministrului, îngrozit de debandada găsită și banii pierduți

Corpul de control al prim-ministrului, îngrozit de debandada găsită și banii pierduți

Un control făcut la ANRM a evidențiat bani pierduți de statul român și nereguli.

Corpul de control al prim-ministrului Ludovic Orban a efectuat un control la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și a verificat activitatea acestei entități în intervalul 1 ianuarie 2017 – 31 octombrie 2019. Rezultatele controlului au arătat nereguli grave.

Nimeni nu știe ce taxe și redevențe datorează cei care exploatează în domeniul petrolier și minier. Sute de licențe sunt expirate, iar amenzile, deși ar fi trebuit updatate anual, în raport cu rata inflației, au rămas la nivelul anului 2003! În această perioadă s-au pierdut miliarde de lei din cauza faptului că statul român nu a încasat banii cuveniți din redevențe asupra veniturilor realizate prin terminale petroliere, altele decât ale statului.

„Principalele concluzii, detaliate în conținutul actului de control, au evidențiat următoarele aspecte:

1. Cu privire la respectarea prevederilorlegale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea entității.

Din analiza structurii organizatorice a ANRM, s-a reliefat o subdimensionare a resurselor umane alocate celor 19 Compartimentelor de Inspecție Teritorială (CIT), respectiv 34 angajați, reprezentând 30,63% din totalul personalului instituției, în raport cu 77 persoane din cadrul sediului central al Agenției, reprezentând un procent de 69,37%, în condițiile în care activitatea desfășurată la nivelul subunităților înregistrează un volum însemnat și necesită o pregătire profesională specifică, existând compartimente unde activează o singură persoană pe raza de competență a unui județ sau chiar a unei regiuni.

Spațiile în care funcționează CIT-urile sunt închiriate de ANRM și reprezintă locații utilizate de operatori sau sunt amplasate în sediile sociale ale acestora, situație care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor de serviciu de către inspectorii teritoriali.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE