Evenimentul Zilei > Politica > Corpul de Control a finalizat ancheta de la „Matei Balș”. Documentul va fi dat publicității de Florin Cîțu
Corpul de Control a finalizat ancheta de la „Matei Balș”. Documentul va fi dat publicității de Florin Cîțu

Corpul de Control a finalizat ancheta de la „Matei Balș”. Documentul va fi dat publicității de Florin Cîțu

Corpul de Control al Prim-ministrului a finalizat ancheta cu privire la incendiul de la „Matei Balș”, iar documentul urmează să fie dat publicității într-un timp foarte scurt.

Corpul de Control a finalizat ancheta de la Matei Balș.

Concluziile raportului Corpului de control al premierului, cu privire la incendiul de la Matei Balș, vor fi publicate curând. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, într-o declarație de presă, la Parlament. Premierul a declarat că documentul este finalizat.

„Eu am spus din primul moment că voi prezenta transparent toate concluziile. De exemplu, rapoartele de control în urma incendiului de la Balş, de la Piatra Neamţ. Şi rămân fidel acestui lucru. Voi prezenta aceste rapoarte. Cred că astăzi după şedinţa de Guvern, dacă este gata cel al Corpului meu de control voi veni cu câteva concluzii. Deci, întotdeauna am fost susţinător al transparenţei 100%. Nu este nici o de problemă”, a declarat Florin Cîțu.

Anunțul vine după ce Evenimentul Zilei a atras atenția că s-a lăsat tăcerea asupra anchetei de la Matei Balș. Aceasta în condițiile în care s-a scurs mai bine de o lună de la incendiul în care au murit 22 de pacienți.

În acest moment, nu se știe ce a provocat incendiul care a cuprins mai multe saloane ale pavilionului 5 din cadrul Institutului Matei Balș.

Corpul de Control a finalizat ancheta de la Matei Balș

Ancheta bate pasul pe loc dat fiind că specialiștii INSEMEX, care trebuie să determine cauzele incendiului nu au primit probele. Astfel, aceștia nu pot face analizele de laborator pentru a stabili cu exactitate motivele care au dus la incendiu.

„Specialiștii INSEMEX au fost la fața locului (n.r. la Spitalul «Matei Balș»), au văzut despre ce este vorba. S-au consultat cu pompierii. Inginerii au oferit indicii cu privire la linia pe care trebuie să meargă investigația privind cauza incendiului, dar atât. Nu au ridicat nici un fel de probe de acolo pentru a le supune unor cercetări de laborator. Prin urmare, în acest moment, INSEMEX nu face nici un fel de anchetă cu privire la cauza acelui incendiu.

Iar explicația este una singură, foarte simplă și bazată pe lege. Procurorii de la Parchetul General nu au emis până acum ordonanța prin care să li se permită specialiștilor să intre în posesia acelor probe care trebuie să fie expertizate fie în laborator, fie pe calculator, fie în incendii de mici aploare, controlate în hale. Când o să existe acel act, acea ordonanță emisă de procurori, INSEMEX va putea lucra la caz, la aflarea cauzei incendiului”, au dezvăluit surse judiciare pentru Evenimentul Zilei.

Între timp, anchetatorii au desigilat saloanele de la parterul spitalului distruse de flăcări. Aceștia au renunțat la pază, iar de vineri personalul medical a avut acces în aceste spații.

Citește și:

Exclusiv. Cauza incendiului de la „Matei Balș” nu poate fi aflată. Ce stă în calea investigațiilor