Evenimentul Zilei > Economie > Coronavirusul din China va infecta și cursul euro – leu
Coronavirusul din China va infecta și cursul euro – leu

Coronavirusul din China va infecta și cursul euro – leu

Specialiștii din piața financiară, susțin că epidemia din China va afecta cursul leu-euro, care va cunoaște o creștere în perioada următoare.

Creșterea cursului leu – euro este estimată de specialiști la zece bani, totul datorându-se unor unde de șoc care vin dinspre economia chineză, și care s-ar putea propaga la marile economii ale lumii.

„Acest virus, prin faptul că ține oamenii în case, consumul va scădea, va scădea mobilitatea oamenilor, va avea impact macroeconomic, cel puțin în China. Dacă se va extinde la nivel global, ar fi un factor de a cauza o recesiune globală”, spune Adrian Codirlașu, de la CFA România, care a explicat în ce mod, coronavirusul poate afecta economiile lumii. Un prim pas se vede deja în acest sens, în ultima vreme cotația aurului a crescut, semn că investitorii vor să își pună la adăpost banii.

Un alt specialist financiar, Andreea Pietroșanu susține că, pentru viitor, pentru a evita orice fel de crize sau specualații, românii ar putea să ia credite cu dobândă fixă, pentru că a avea siguranța că pentru o anumită perioadă de timp, vor plăti aceeași rată.

Analiștii mai spun că slăbirea leului va pune presiune, pe prețuri, care vor crește, fiind afectate în special zonele de bunuri și servicii, pentru care se vor plăti mai mult cu trei la sută.

În final, analiștii susțin că la finalul lui 2020, cursul leu – euro, va putea trece de cinci lei.