Președintele Poloniei, Andrzej Duda, este infectat cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației prezidențiale, Błażej Spychalski, președintele polonez se simte bine și este în contact permanent cu medicii.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv la noul coronavirus dar se simte bine

Vineri, preşedintele Duda a vizitat stadionul național din Varșovia care a fost transformat în spital temporar COVID.

„Așa cum i s-a recomandat ieri, președintele Andrzej Duda a făcut un test pentru coronavirus, iar rezultatul a ieșit pozitiv. Șeful statului se simte bine, suntem în permanentă legătură cu medicii”, a scris Spychalski, pe Twitter. De asemenea, și purtătorul de cuvânt al președintelui a intrat în izolare.

Întreaga Polonie intră în zona roşie

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în „zona roşie” începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19.

Vorbind la o conferinţă de presă online, premierul Morawiecki le-a cerut tuturor celor care pot lucra de la distanţă să o facă  începând de săptămâna viitoare. El a îndemnat persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână acasă şi a anunţat crearea unui Corp de sprijin pentru seniori, format din voluntari care vor ajuta vârstnicii cu aprovizionarea.

Infectarea lui Duda are loc în contextul în care ţara se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, numărul de cazuri ajungând vineri la un record de peste 13.600.

Şcolile primare vor fi parţial închise, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi activitatea urmând să se desfăşoare online.

Piscinele şi cluburile sportive vor fi de asemenea închise, în timp ce restaurantele, cafenelele şi barurile vor putea vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu. Orice adunare va fi limitată la maxim cinci persoane, nunţile suspendate şi a fost restrâns numărul persoanelor în magazine, în mijloacele de transport public şi biserici, informează Agerpres.