Evenimentul Zilei > Actualitate > Barurile și cafenelele, închise din nou? Orban anunță ce decizie a luat
Barurile și cafenelele, închise din nou? Orban anunță ce decizie a luat

Barurile și cafenelele, închise din nou? Orban anunță ce decizie a luat

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit în ce condiții vor fi din nou închise barurile și cafenelele din România.

Premierul României a anunțat că Comitetele pentru Situații de Urgență din fiecare județ pot decide dacă închid sau nu, din nou, barurile și cafenelele.

Orban a avut joi dimineață o întâlnire cu reprezentanții industriei HORECA cu care ar fi discutat închiderea teraselor, barurilor și cafenelelor din România având în vedere situația actuală cauzată de Covid-19.

„Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să știți că nu am inventat eu Covidul. S-a născut în alte țări”, le-a spus Ludovic Orban, glumind, reprezentanților HoReCa.

Orban ia măsuri diferite în funcție de numărul de cazuri din fiecare sector al Capitalei

Șeful Guvernului a mai declarat că în funcție de numărul de cazuri de infectare cu Coronavirus din fiecare sector al Capitalei, măsurile vor fi diferite.

Problema este că nimeni, acum, nu știe care e populația Bucureștiului. Datele de la Statistică sunt vechi de câțiva ani. 

Pe de altă parte, potrivit ultimului raport al INSP, din 27 septembrie, realizat pentru 14 zile, în București se înregistra o rată de incidență cumulată de 1,6 cazuri la mia de locuitori. O decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 27 august, prevede anumite restricții atunci când incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile este egală sau mai mare cu 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Câți locuitori are Bucureștiul?

„N-am trecut de 1,5, nu se raportează la date ale INS, care sunt de acum mai mulţi ani, ci ne raportăm la datele care sunt la Evidenţa Populaţiei. Şi în realitate, ca să vă spun drept, populaţia Bucureştiului e mai mare, nu este nici măcar de 2.200.000”, a declarat joi Ludovic Orban, precizând că în aceste condiții, rata reală de incidență în București ar fi în jur de 1,32.

Ulterior, rata de 1,32 a fost confirmată la Digi24 și de ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Orban, extrem de îngrijorat din cauza restaurantelor deschise

Pe de altă parte, Ludovic Orban a recunoscut că există „o anumită îngrijorare” în legătură cu restaurantele.

„Deciziile se iau la nivel județean sau în cazul Bucureștiului, la nivel municipal. E în discuție și să facem o evaluare, să facem o diferențiere pe sectoare”, a spus premierul.

„Acuma, trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, nu neapărat mersul la restaurant în condiţii normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele, nunţi, botezuri, pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile”, a spus Orban, joi, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, scrie Digi24.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.