Pe Twitter, unul din principalii purtători de cuvânt ai ministerului chinez al afacerilor Externe, Zhao Lijian, a postat, vineri, un link către cei 318.000 de abonați ai săi la un articol al unui site canadian conspiraționist care susține că are „dovada” că „unchiul Sam” a exportat coronavirusul către orașul chinez Wuhan.

În realitate, site-ul în cauză nu face decât să amintească că soldații americani au mers la Wuhan, în octombrie 2019, pentru Jocurile Mondiale Militare și sugerează că ar fi putut (nu spune cum), cu această ocazie, să lase coronavirusul ca suvenir pentru gazdele lor.

Zhao Lijian nu s-a mulțumit numai să reia acecastă fumigenă. El a mai postat pe Twitter, un extras din audierea în Congresul american a lui Robert Redfield, directorul CDC (Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor), în care recunoaște că decesele cauzate de Covid-19 „ar fi putut fi atribuite (din greșeală) gripei”.

Zhao Lijian a cerut Statelor Unite „să fie mai transparente” în ceea ce privește decesele, sugerând că ele ar fi putut să intervină chiar înainte ca coronavirusul să lovească orașul Wuhan, ceea ce ar însemna că americanii „ar putea fi” la originea crizei globale de sănătate.

Materialele publicate de Lijian au fost postate pe Weibo (echivalentul chinez al Twitter) de către Cotidianul Poporului, organul de presă oficial al Partidului Comunist Chinez, generând mii de comentarii anti-americane.

„În ultimele două săptămâni a fost o campanie coordonată în mass-media oficială și pe rețelele de socializare pentru a contesta teza originii chineze a Covid-19”, a subliniat postul american CNN.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE