Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord sfidează toate avertismentele internaționale și recidivează. Reacția fabuloasă a lui Donald Trump
Coreea de Nord sfidează toate avertismentele internaționale și recidivează. Reacția fabuloasă a lui Donald Trump

Coreea de Nord sfidează toate avertismentele internaționale și recidivează. Reacția fabuloasă a lui Donald Trump

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică dintr-o zonă la nord de capitala Phenian, a anunțat statul-major interarme din Coreea de Sud.

Președintele SUA, Donald Trump, a postat pe Twitter punctul său de vedere în stilul care l-a consacrat: "Coreea de Nord a arătat lipsă de respect față de dorințele Chinei și față de foarte respectatul său președinte când a lansat azi o rachetă, deși fără succes. Rău!".

Militarii sud-coreeni afirmă însă că a fost un test nereușit. Lansarea a fost efectuată înspre nord-est, la ora locală 5.30 (23.30 ora României), din provincia nord-coreeană Pyeongan de Sud.

Oficiali americani au declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că a fost probabil o rachetă cu rază medie cunoscută sub denumirea de KN-17, care s-a dezmembrat după câteva minute de la lansare. Căpitanul-comandor Dave Benham, purtător de cuvânt al comandamentului american din Pacific, a declarat că racheta nu a ieșit de pe teritoriul Coreei de Nord și nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord.

Casa Albă a declarat prin purtătorul de cuvânt Sean Spicer că președintele Donald Trump a fost informat despre lansare.

Răspunsul SUA ar putea consta în noi sancțiuni pentru Coreea de Nord și pentru anumite organizații din China, în noi exerciții navale și în desfășurarea mai multor nave și avioane în regiune, a afirmat o oficialitate americană care a cerut Reuters să nu îi dezvăluie identitatea. A fost genul de provocare așteptat din partea Phenianului, înaintea alegerilor prezidențiale din Coreea de Sud, care vor avea loc pe 9 mai, a susținut sursa respectivă.

Evenimentul s-a produs la numai câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit la nivel ministerial, iar secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut tuturor statelor membre ale organizației să sporească presiunile asupra Coreei de Nord pentru a pune capăt programelor acestei țări de înarmare nucleară și cu rachete.

"Amenințarea unui atac nuclear nord-coreean la Tokyo sau Seul este reală. Și probabil este doar o chestiune de timp până când Coreea de Nord dezvoltă capacitatea de a lovi Statele Unite continentale. A nu acționa acum asupra celei mai presante probleme de securitate din lume poate duce la consecințe catastrofale", a avertizat el.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: