Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord este în pragul disperării. Milioane de oameni sunt afectați
Coreea de Nord este în pragul disperării. Milioane de oameni sunt afectați

Coreea de Nord este în pragul disperării. Milioane de oameni sunt afectați

Conform ziarului oficial al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, recolta de cereale de anul acesta, din Coreea de Nord, este o chestiune de  „viață și de moarte”.

Un strigăt de ajutor.

„ Problema politicii naționale din acest an este agricultura”, a prezentat un editorial din Rodong Sinmun, care a rugat nord-coreenii să se mobilizeze pentru a crește producția de cereale. „Toți cetățenii care trăiesc în această țară ar trebui să ofere tot sprijinul posibil agriculturii, atâta timp cât o consideră o problemă de viață și de moarte, care determină soarta populației, precum și a țării lor”, a spus ziarul care este purtătorul de cuvânt al guvernului.

Recolta de anul trecut a fost decimată de taifunuri și inundații care au făcut ravagii în regiunile agricole. Odată cu inundațiile, valurile de căldură și vremea extremă care afectează deja producția de alimente din Asia și din alte părți, provoacă temeri asupra unor lipse severe de alimente, care ar putea duce și la foamete. „Având în vedere lecțiile de anul trecut și importanța agriculturii din acest an, sprijinul pentru sectorul agricol ar trebui să fie oferit constant până la finalizarea lucrărilor”, a adăugat ziarul.

Luna trecută, Kim Jong-un a făcut pasul neobișnuit de a admite că, Coreea de Nord nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele de producție și se confruntă cu o penurie gravă de alimente. Țara deja izolată și-a închis granițele de la începutul pandemiei, întrerupând comerțul cu China, principalul său partener economic și aliat politic. Controalele mai stricte au împiedicat furnizarea de alimente către Coreea de Nord.

O chestiune de viață și de moarte

Într-un raport recent adresat Organizației Națiunilor Unite, Coreea de Nord a declarat că recolta din 2018 a fost cea mai gravă din ultimii zece ani, citând dezastrele naturale și automatizarea limitată din sector.

Observatorii sud-coreeni estimează că nordul are nevoie de o recoltă de aproximativ 5,5 milioane de tone anual pentru a-și hrăni populația și că ar putea să nu atingă acest obiectiv. Cea mai mare foamete pe care a suferit-o Coreea de Nord a fost între 1994 și 1998, unde se crede că au murit milioane de oameni, a spus Times.