Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord a rămas fără bani. Ce soluție a găsit Kim Jong-un
Coreea de Nord a rămas fără bani. Ce soluție a găsit Kim Jong-un

Coreea de Nord a rămas fără bani. Ce soluție a găsit Kim Jong-un

Restricțiile legate de coronavirus, din Coreea de Nord, au făcut ca Banca Centrală a Coreei să aibă probleme cu tipărirea bancnotelor, ceea ce a determinat guvernul să emită „cupoane în numerar”, cunoscute în Coreea de Nord sub numele de donpyo. Potrivit NK News, cupoanele au fost emise având o „ valoare de 5.000 de woni, fiind tipărite cu cerneală roșie pe hârtie albă”.

Asia Press a raportat recent că regimul a întâmpinat probleme cu tipărirea bancnotelor și că „problemele financiare ale Coreei de Nord s-au înrăutățit, agențiile de stat și companiile de stat rămânând fără numerar și incapabile să plătească salariile oamenilor”.

Cupoanele au apărut pentru prima dată în mediul rural, înainte de a apărea și în Phenian. „Deși zvonurile au început să circule încă de la mijlocul lunii septembrie, până la începutul lunii octombrie nu am văzut un astfel de cupon”, a declarat o sursă pentru Asia Press.

 „ Apoi, pe măsură ce companiile și fabricile au început să facă plăți și decontări folosind donpyo, cuponul a apărut și pe piață. Cu toate acestea, comercianții sunt precauți și nu de fiecare dată vor să le accepte. Chiar dacă guvernul spune că acele cupoane sunt ca banii obișnuiți, mai nimeni nu îi crede. Am fost păcăliți de nenumărate ori de guvern.”

Au existat rapoarte, încă din august, că guvernul din Coreea de Nord a început să folosească în loc de numerar, cupoane, cerneala și hârtia nefiind importate din China. „ Într-un moment în care economia trecea prin mari dificultăți, nevoia de a tipări monede de schimb, într-o astfel de formă, este probabil o consecință a închiderii graniței și a măsurilor agresive ale guvernului de a reduce utilizarea bancnotelor pe piața internă”, a declarat Peter Ward, expert în economie din Coreea de Nord.

Populația Coreei de Nord nu a fost infectată cu coronavirus

„ Dacă nu sunt atenți, cei din Coreea de Nord s-ar putea să depășească limita admisă a cupoanelor și să se confrunte, din nou, cu inflația, așa cum s-a întâmplat și în perioada 2001-2013”. La fel ca în Statele Unite, și în alte părți ale lumii, cum a fost și în cazul Coreei de Nord, pandemia a dus la apariția inflației. 

Regimul din Coreea de Nord a susținut, în toată această perioadă, inclusiv în rapoartele către Organizația Mondială a Sănătății, că nu a avut niciun caz de infectare cu coronavirus, deși puțini experți ai sănătății cred că acest lucru este adevărat. De asemenea, anul trecut, NK News raportase că în Coreea de Nord s-au introdus restricții privind schimbul valutar pentru străini, fiind limitați la doar 100 de dolari pe zi de persoană.