Un mare mister legat de Coreea de Nord rămâne nedescifrat. Jocuri de culise făcute la Phenian, Kim Jong-un e în pericol?

Un mare mister legat de Coreea de Nord rămâne nedescifrat. Jocuri de culise făcute la Phenian, Kim Jong-un e în pericol? sursa: arhivă EVZ

Una dintre multe enigmele care plutesc în jurul lui Kim Jong-un este legată de omul care ar deveni „lider suprem” în Coreea de Nord, în locul actualului dictator.

În Coreea de Nord se petrec în ultima vreme schimbări importante la nivelul organizării politice. Au existat multe zvonuri legate de starea de sănătate a lui Kim Jong-un, liderul de la Phenian, care a traversat mai multe perioade în care a dispărut din spațiul public. Este cel mai misterios dictator al lumii și, deocamdată, nu se știe cine-i va fi succesor.

Cine va fi succesorul lui Kim Jong-un la conducerea Coreei de Nord

Nici vârsta exactă a lui Kim Jong-un nu se știe. Neoficial, „liderul suprem” ar avea 37 de ani, fiind născut la data de 8 ianuarie 1984.  Au existat zvonuri frecvente potrivit cărora acesta ar avea o stare de sănătate precară. Starea sa și locul în care se află zilnic sunt atât de secrete încât, atunci când s-a făcut nevăzut timp de mai multe săptămâni în 2020, speculațiile privind moartea sa au luat amploare, până când a apărut din nou în public.

Deși Kim a dovedit că zvonurile apărute până acum nu au fost adevărate, evoluțiile din ultimul an sugerează că, în spatele ușilor închise, Coreea de Nord s-ar putea să se pregătească pentru o zi în care Kim Jong Un va dispărea cu adevărat.

Ne puteți urmări și pe Google News

El se află la putere din anul 2011, după decesul tatălui său, Kim Jong-il. Nu se cunosc reguli de succesiune în cadrul ierarhiei partidului de guvernământ din Coreea de Nord, Partidul Muncitorilor din Coreea (WPK). Așadar, analiștii se pot baza doar pe transferurile anterioare de putere pentru a prezice cine va urma lui Kim, conform businessinsider.com.

A devenit lider la o vârstă mai fragedă decât bunicul și tatăl său

Lipsa protocoalelor de succesiune nu este neapărat una intenționată. Coreea de Nord a avut doar trei lideri în istoria sa de 73 de ani.

Primul său lider, Kim Ir-seen, l-a desemnat pe fiul său, Kim Jong-il, drept succesor în 1980, cu 14 ani înainte de moartea sa, în 1994. Kim Jong-il a evitat în mod activ să desemneze un succesor până chiar înainte de moartea sa, probabil pentru că el însuși a subminat regimul tatălui său în anumite privințe după propria desemnare.

Kim Jong-il l-a desemnat pe Kim Jong-un ca succesor al său doar atunci când a devenit clar că probabil nu se va recupera complet în urma unui accident vascular cerebral grav suferit în vara anului 2008. Chiar și atunci, a fost nevoie de doi ani pentru anunțul oficial, iar Kim Jong-un a fost moștenitor doar pentru un an înainte de a deveni el însuși lider. Deși tânăr și lipsit de experiență, Kim Jong-un și-a consolidat puterea fără scrupule.

Și-a executat fără milă potențialii rivali

În anul 2013, el l-a executat pe unchiul său, Jang Song Thaek, pentru „acțiuni împotriva partidului” și „acte contrarevoluționare”. Jang fusese numit ca un fel de regent de către Kim Jong-il, iar un dezertor nord-coreean a declarat că influența pe care a dobândit-o Jang l-a transformat într-o țintă pentru tânărul Kim.

În 2017, Kim Jong0un l-a asasinat pe fratele său vitreg, Kim Jong Nam, în Kuala Lumpur. Kim Jong Nam era fiul cel mare al lui Kim Jong-il și fusese un critic vocal al regimului.

Kim Jong-un a ajuns la putere la o vârstă considerabil mai tânără decât tatăl și bunicul său și nu a fost nevoie să desemneze un succesor. De asemenea, el a evitat în mod activ să numească un oficial numărul doi.

„Procedura tipică a lui Kim Jong Un a fost să lase pe cineva să pară că devine numărul doi timp de un an sau doi, apoi să-l elimine, a declarat pentru Insider Bruce Bennett, analist senior în domeniul apărării la RAND Corporation.

Nu întotdeauna epurarea a însemnat și eliminarea fizică

Uneori, epurarea a însemnat reeducarea și coborârea în rang, mai decât execuție. „A făcut asta în mod regulat pentru că nu vrea ca cineva să pară a fi o alternativă la el. el vrea să dețină controlul total”, a spus Bennett despre epurările lui Kim.

Dar mai multe decizii luate în ultimul an indică faptul că Kim Jong-un și liderii WPK s-ar putea să se pregătească pentru ca cineva să îl înlocuiască pe Kim.

Primele sunt două articole dintr-o serie de modificări ale regulilor care au fost instituite în ianuarie la cel de-al optulea Congres al partidului.

Articolul 28 stipulează că oricare dintre membrii prezidiului de cinci membri ai Politburo, cel mai înalt organism al WPK, poate prezida o reuniune dacă secretarul general, care este Kim Jong-un, îi dă acordul. Acest lucru înseamnă, în esență, că Kim nu mai trebuie să supravegheze sau chiar să participe la reuniunile Prezidiului.

Schimbările la nivelul structurii politice

Totuși, cea mai izbitoare schimbare, de departe, este articolul 26, care creează noua poziție de „prim-secretar”. Titlul nu este nou. Kim Jong-un l-a folosit înainte de a adopta „președinte” în 2016 și apoi „secretar general” în 2021.

Acum, însă, „prim-secretar” se referă la primul adjunct al secretarului general, creând o poziție asemănătoare cu cea de vicepreședinte - o schimbare revoluționară, deoarece nici WPK, nici alt partid comunist aflat la putere nu a desemnat vreodată în mod oficial un al doilea la comandă.

Cu toate acestea, nimeni nu a fost numit prim-secretar și nu există nimic care să precizeze că primul secretar ar deveni automat lider în cazul în care secretarul general moare.