Evenimentul Zilei > Justitie > Copii romi, antrenați să fure la Paris
Copii romi, antrenați să fure la Paris

Copii romi, antrenați să fure la Paris

Una dintre cele mai tari rețele de crimă organizată care acționa în Paris era controlată de la Iași! Mascații au acționat simultan, în România și Franța

Procurorii de la DIICOT Iași au anihilat o rețea de crimă organizată care acționa pe teritoriul României, în județele Neamț și Iași, și în Franța. Acest grup era format din peste 120 de personae, din care făceau parte 70 de minori cu vârste între 10 și 13 ani. Aceștia erau trimiși la înaintare de către părinții lor sau de rude apropiate, tocmai pentru că nu pot răspunde penal pentru faptele lor.

Aveau un program foarte riguros

Anchetatorii spun că liderii grupării și-au dat seama că pot face foarte mulți bani în Paris și au plecat acolo, alături de copii. „Și-au exploatat copiii minori, determinându- i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților”, au precizat, ieri, procurorii de la DIICOT Iași. Anchetatorii au descoperit că membrii grupării acționau cât se poate de organizat. La prima vedere, copiii păreau să comită furturi izolate, însă, în realitate aveau un program foarte bine pus la punct. În primă fază, înainte de a fi trimiși în Franța, erau nevoiți să participe la un adevărat program de instruire intensivă în municipiul Iași. Aici erau puși la diferite teste și încercări de a fura cât mai repede, cu cât mai multă îndemânare, fără să fie prinși.

Cei mai buni hoți erau „exportați”

După ce „absolveau” acest antrenament, cei mai buni erau duși la Paris în mai multe tabere locuite de țigani, iar acolo erau îndrumați de părinți cum să procedeze mai departe. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure”, au explicat anchetatorii ieșeni.

Se jură că n-au făcut nimic

Legat de toate acuzațiile pe care anchetatorii le aduc romilor din Păcureț, Iași, aceștia spun că nu știu nimic, ba mai mult au fost revoltați că au fost treziți cu noaptea-n cap. „Au venit peste noi și ne-au spart ușile la casă. Noi nu am făcut nimic, nu știm despre ce este vorba. Nu am furat nimic! Am fost în străinătate la muncă. Ce tot au cu noi? Să ne mai lase în pace”, a a strigat o femeie. Țiganii s-au arătat mai deranjați de jurnaliști decât de anchetatori și de mascați. „Ce tot ne filmați? Nu aveți pe cine filma? Mergeți la poliție, nu veniți la noi. Lăsați-ne dracu’ în pace că vă spargem aparatele”, a spus un alt țigan. Majoritatea țiganilor nu au vrut să discute despre „munca” depusă departe de țară. „Și ce dacă am fost plecați din țară? Cerșim, muncim, facem ce vrem noi, nu trebuie să vă dăm vouă explicații”, au spus țiganii printre înjurături și amenințări. Însă niciunul nu își mai amintea când a fost plecat din țară, unde a stat și ce a făcut. În schimb, toți se jurau cu mâna pe inimă sau pe fustă că sunt nevinovați.