Evenimentul Zilei > International > Cooperare între polițistii români și francezi. Un grup infracțional organizat, a fost destructurat
Cooperare între polițistii români și francezi. Un grup infracțional organizat, a fost destructurat

Cooperare între polițistii români și francezi. Un grup infracțional organizat, a fost destructurat

O echipă formată din polițiști români și francezi au acționat în județul Vâlcea pentru depistarea și reținerea membrilor unui grup infracțional organizat, bănuiți de tâlhărie, furt calificat și tăinuire pe teritoriul Franței, în perioada 2017 - 2018.

Au fost depistați și reținuți patru cetățeni români, cercetați de autoritățile franceze, care vor fi prezentați miercuri la Curtea de Apel Pitești, pentru arestare, în vederea predării în baza unor mandate europene de anchetă emise de autoritățile din Franța."În dimineață zilei de 21 mai, pe rază județului Vâlcea, polițiștii români de investigații criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, alături de un analist EUROPOL, în cooperare cu polițiști și jandarmi francezi, au acționat pentru depistarea și reținerea membrilor unui grup infracțional organizat, bănuiți de tâlhărie, furt calificat și tăinuire", informează un comunicat al IGPR.

Faptele ar fi fost comise în perioada 2017 – 2018 în mai multe localități franceze, printre care Neuilly Sur Marne, Champingny Sur Marne, Perreux Sur Marne, Maisons Alfort, Saint Denis, titrează ziare.com.

Cooperarea polițiștilor s-a desfășurat în baza unui ordin european de anchetă, primit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în cadrul acțiunii fiind efectuate șase percheziții domiciliare pe rază județului.

"Acțiunea a avut că rezultat identificarea și ridicarea unor bijuterii din aur și argint, bijuterii din metale comune (folosite la comiterea unor infracțiuni de înșelăciune), contracte de amanet, bani și aparatură IT", se arată în comunicat.
Anchetă autorităților franceze a reliefat că cei în cauza ar fi acostat, în general, persoane în vârstă, sub pretextul aflării unor adrese, iar după ce primeau informațiile solicitate, ar fi oferit victimelor bijuterii ieftine în semn de mulțumire.

Profitând de neatenția acestora sau chiar prin violență, le-ar fi deposedat de bijuterii, lănțișoare sau medalioane, bunuri care ar fi fost transferate ulterior în România.

În activitățile pentru depistarea celor în cauza au fost angrenați și polițiști ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea – Serviciul de Investigații Criminale, criminaliști și luptători de acțiuni speciale din Vâlcea, Olt și Argeș.