Evenimentul Zilei > Politica > Breaking News. Klaus Iohannis a anunțat noul premier al României. Care sunt obiectivele lui Florin Cîțu
Breaking News. Klaus Iohannis a anunțat noul premier al României. Care sunt obiectivele lui Florin Cîțu

Breaking News. Klaus Iohannis a anunțat noul premier al României. Care sunt obiectivele lui Florin Cîțu

Partidele parlamentare au fost convocate pentru marți, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea viitorului premier. După consultări, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va face o declarație de presă.

UPDATE 19.00. Klaus Iohannis: „Am avut azi o nouă rundă de consultări. Săptămâna trecută, după prima rundă, am spus că e nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Și s-au cristalizat. O coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlament și azi la consultări liderii partidelor s-au prezentat împreună și au propus un candidat de premier. Am decis să îl desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”.

Florin Cîțu: „Mulțumesc partidelor care m-au desemnat. România trece printr-o dublă criză, economică și sanitară. Vin în fața dvs. cu o echipă de profesioniști. Fiecare ministru vine cu obiective clare, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că obiectivele sunt îndeplinite”

UPDATE 18.00. Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la ora 19.00. Rămâneți pe evz.ro pentru cele mai noi informații despre formarea noului Guvern.

UPDATE 16:42 – Liderii coaliției de centru dreapta, formată din PNL, Alianța USR PLUS și UDMR au ieșit la declarații de presă, la Palatul Parlamentului, după consultările cu președintele Klaus Iohannis. La sosirea la consultările de la Palatul Cotroceni, președintele i-a felicitat pe liderii celor patru formațiuni politice din coaliție pentru faptul că au reușit să se înțeleagă. Liderii celor patru partide au anunțat că viitorul guvern va primi votul în Parlament miercuri, 23 decembrie.

Ludovic Orban, președinte PNL: „Din momentul alegerilor, am decis să formăm o coaliţie de centru-dreapta, care să ofere României un guvern într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme de care are nevoie România şi capacitatea de a dezvolta România”, a afirmat liderul liberal la Palatul Parlamentului. Aşteptăm decizia preşedintelui şi suntem pregătiţi să derulăm toate procedurile pentru învestirea guvernului în cel mai scurt timp posibil”.

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS: „I-am confirmat că cele 3 partide au format o coaliție și s-au pus de acord, că avem un program de guvernare finalizat și că vrem să începem cât mai repede guvernarea. I-am propus să lucrăm împreună, în parteneriat cu el. Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm, vom solicita sprijinul partenerilor. E o echipă care s-a sudat în aceste zile. Începem cu dreptul și construim un parteneriat între guvern, parlament”.

Dan Barna, copreședinte USR PLUS: „I-am transmis şi că, dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, sunt câteva reforme care trebuie să se întâmple în România şi pe care electoratul le aşteaptă şi că aşteptăm sprjinul şi susţinerea domniei sale pentru ca aceste reforme să devină realitate, chiar dacă ele nu sunt explicit menţionate în programul de guvernare”.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Avem o responsabilitate uriaşă, avem o oarecare experienţă în a lucra în coaliţie, în echipă şi sunt convins că această perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare şi prin creşterea gradului de încredere va însemna un lucru bun pentru România. De aceea eu sunt optimist astăzi fiindcă, după câteva zile, am reuşit să formăm o echipă, să formăm un program de guvernare şi o echipă de guvernare şi sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou şi va începe munca imediat după învestirea Guvernului”.

Florin Cîțu, premierul propus de coaliția de centru-dreapta: „I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum această guvernare, în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor”.

 


UPDATE 10:00 – PSD a decis să nu participe la consultările convocate de preşedintele Iohannis. Potrivit unor surse politice, liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi luat această decizie întrucât consideră că, deşi au fost convocaţi primii, potrivit cutumei, consultările vor fi doar formă, pentru că preşedintele îl va nominaliza pe Florin Cîţu, din partea Alianţei PNL – USR-PLUS – UDMR, pentru funcția de premier.


Președintele Klaus Iohannis a invitat la consultări liderii partidelor și formațiunilor parlamentare, pentru marți, 22 dedcembrie, începând cu ora 15.00. Este foarte posibil ca în cursul aceleiași zile președintele să anunțe și numele noului premier desemnat să formeze viitorului guvern.

„Președintele Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru. Consultările vor avea loc marți, 22 decembrie”, se precizează într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Programul întâlnirilor pe care șeful statului le va avea cu delegațiile partidelor politice se vor desfășura după următorul program:

Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 15:30 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 16:00 – Alianța USR-PLUS;

Ora 16:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:30 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Calendarul de învestitură

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR, respectiv Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor, care formează coaliția de guvernare, au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020 – 2024. La ceremonia care a avut loc la Palatul Parlamentului a participat şi premierul propus, Florin Cîţu. Liderii partidelor și-au exprimat speranța ca noul cabinet să primească votul de învestitură până la finalul săptămânii, de Crăciun. După consultările cu președintele Klaus Iohannis, se așteaptă ca șeful statului să anunțe numele lui Florin Cîțu, ca viitor premier.

„Suntem hotărâţi ca, în cel mai scurt timp, să dăm României un guvern responsabil, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii fiecărui român, modernizarea României”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Miercuri, 23 decembrie, dacă lucrurile merg bine, echipa de miniștri va fi audiată la comisiile de specialitate din Parlament, iar joi ar urma să fie dat votul de învestitură. Viitorul guvern va avea 18 ministere, 8 revenind PNL, alte 7 USR PLUS și trei celor de la UDMR.