Coaliția de dreapta a încheiat acordul politic. Președintele a convocat noi consultări
- Ionel Sclavone
- 21 decembrie 2020, 19:18
Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat acordul de coaliție pentru guvernarea 2020 - 2024, precizând că viitorul guvern ar putea fi învestit până la finalul acestei săptămâni, de Crăciun.
UPDATE: Marți, președintele Klaus Iohannis ar putea convoca partidele pentru o nouă rundă de consultări pe tema desemnării viitorului premier, relatează surse politice.
Premierul propus de PNL, Florin Cîțu, și liderii PNL, Ludovic Orban, USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna și al UDMR, Kelemen Hunor au semnat acordul de coaliție pentru guvernarea 2020 - 2024. Acordul marchează finalul negocierilor pentru formarea viitrului guvern, pe care reprezentanții partidelor îl văd învestit până la Crăciun, după constituirea Parlamentului.
„În urma alegerilor parlamentare, trei formațiuni politice USR PLUS, UDMR și PNL au decis să constitue o coaliție de guvernare bazată pe o majoritate parlamentară certă, rezultatul voinței cetățenilor români la alegerile din 6 decembrie. Imediat după alegeri, cele trei formațiuni au început un proces de negociere pentru constituirea coaliției și pentru elaborarea programului de guvernare comun prin armonizarea programelor de guvernare cu care partidele s-au prezentat în campania electorală”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ceremoniei de semnare.
Potrivit spuselor sale, cele trei formațiuni au purtat negocieri cu privire la structura guvernului și a modului în care va funcționa guvernul și majoritatea parlamentară în următoarea perioadă. Ludovic Orban a mai spus că programul de guvernare este finalizat aproape în proporție de 100%, iar după constituirea parlamentului, coaliția se va prezenta la consultările cu președintele Klaus Iohannis, în vederea desemnării viitorului premier.
„Imediat după constituirea parlamentului acceptăm invitația președintelui, la consultările pentru desemnarea prim-ministrului. Suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp posibil să dăm României un Guvern competent, un Guvern responsabil, un Guvern hotărât să reformeze marile sistemele publice, un Guvern care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii pentru fiecare român, creşterea serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”, a mai spus Ludovic Orban.
Barna vrea guvern de Crăciun
Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că este posibil ca viitorul guvern, condus de Florin Cîțu, să primească votul de învestitură până în ziua de Crăciun.
Liderul USR a comentat programul de guvernare precizând că acesta este un document de peste 300 de pagini, la care s-a lucrat cu multă seriozitate. El a adăugat că acesta reprezintă „rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României”, în cadrul căruia formaţiunile din viitoarea coaliţie de guvernare au căutat să găsească zonele de consens.
„Am încercat să găsim zonele de consens, obiectivele și angajamentele fiecăreia dintre cele trei partide să găsească o formulă pentru un program asumat și de încredere. Mai sunt câteva obiective USR PLUS foarte importante ce nu și-au regăsit materializare în programul de guvernare dar pentru care vom găsi căi de rezolvare”.
Un moment de cotitură
Europarlamentarul Dacian Cioloș, liderul PLUS, susține că actualul parteneriat de guvernare, încheiat între cele patru formațiuni poate fi un moment de cotitură pentru România.
„Suntem conştienţi că aşteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliţie şi parteneriat. Credem că acest parteneriat poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare a ţării”, a afirmat Dacian Cioloș.
El a precizat că forma pe care a luat-o această coaliție de guvernare este o dovadă a maturității politice la care a ajuns liderii partidelor de dreapta.
Kelemen Hunor este precaut
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că România are nevoie de stabilitate politică și a precizat că viitoarea guvernare va avea o misiune foarte dificilă din cauza crizei epidemiologice și a celei economice.
„Când a luat decizia să participe la coaliţie, UDMR a fost conştientă că vom avea o misiune grea, extrem de dificilă, pentru că România este afectată de pandemie, trecem printr-o criză economică. Ne-am asumat o misiune, am format o majoritate parlamentară, pentru că în anii care urmează România are nevoie de stabilitate politică. A venit momentul să avem o guvernare stabilă, să existe predictibilitate. (...) Această coaliţie este formată din oameni serioşi, competenţi, avem o viziune armonizată pentru ce avem de făcut în următorii ani”, a precizat Kelemen Hunor.
Cîțu are cereri pentru liderii de partide
La rândul său, premierul propus de coaliție, Florin Cîțu, a solicitat liderilor formațiunilor politice componente să facă toate demersurile pentru ca guvernul viitor să primească votul de învestitură cât mai repede posibil.
„Mulțumesc coaliției pentru încrederea acordată. O să fie o guvernare stabilă, pe termen lung, care are în centru interesul cetățenilor. Programul de guvernare este aproape gata. Diferența este una majoră în modul de implementare a proiectelor. Este nevoie de un guvern cât mai repede, pentru că avem nevoie de un buget. Sper să trecem prin Parlament cât mai repede ca să avem un guvern până la Crăciun”, a spus premierul propus, Florin Cîțu.