Producția celui mai vândut avion al gigantului Boeing, reluată

Producția celui mai vândut avion al gigantului Boeing, reluatăBoeing 737. Sursa foto: Boeing

Boeing a reluat producția avionul 737 MAX, considerat cel mai bine vândut. Pasul decisiv a fost făcut săptămâna trecută, după ce gigantul s-a confruntat cu o grevă îndelungată în fabricile sale.

Boeing a reluat producția modelului 737 MAX

Compania s-a aflat în centrul unui scandal, după ce muncitorii din mai multe fabrici au protestat timp de șapte săptămâni. În total, 33.000 de angajați și-au arătat revolta legată de deciziile gigantului.

Boeing 737

Sursa foto: Unsplash

Boeing a luat decizia importantă pentru redresarea companiei. În ultimele luni, aceasta a ajuns la un prag record al comenzilor pentru modelul 737 MAX. În total, din fabricile sale vor ieși 4.200 de aeronave de acest tip, în următoarea perioadă.

Val de provocări

Producătorul a primit comenzile din partea companiilor aeriene. Acestea și-au arătat intenția de a răspunde cererii tot mai mari în ceea ce privește transportul aerian în condiții de maximă siguranță.

Reprezentanții companiei au refuzat să vorbească despre planul de reluare a producției. Totuși, ideea a fost confirmată din surse anonime.

În ultima vreme, gigantul s-a confruntat cu numeroase provocări pe toate planurile. După pandemie, probleme de aprovizionare și două accidente fatale, Boeing vrea să se redreseze și să răspundă tuturor cererilor.

În plus, greva recentă a reprezentat o altă lovitură pentru cunoscuta companie. Zeci de mii de salariați au protestat în fabricile deținute de gigantul cu renume pe piață. . 

Obiectivul Boeing: 56 de avioane pe lună

Dincolo de valul de provocări, gigantul are un obiectiv stabilit în ceea ce privește producția: 56 de aeronave pe lună.

Pe fondul problemelor de siguranță apărute anterior, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a impus un prag de producție de 38 de avioane pe lună.

Planul gigantul ar fi să își recupereze pierderile avute în ultimii ani. Totodată, reprezentanții companiei vor să își consolideze poziția în sfera aviației comerciale.

Cu toate acestea, producătorul va fi nevoit să se supună deciziei Administrației Federale a Aviației.