Exclusiv EvZ. Ludovic Orban își joacă numele lui și al lui Florin Cîțu la ruleta politică

Exclusiv EvZ. Ludovic Orban își joacă numele lui și al lui Florin Cîțu la ruleta politică

Ludovic Orban luptă pe două fronturi pentru a câștiga o poziție importantă care să-i garanteze continuitatea în jocul politic de putere din România.

Prima luptă a șefului PNL se consumă în partid. A doua, în negocierile cu partenerii de coaliție, USR-Plus și UDMR.

Pentru siguranță, Ludovic Orban a convocat pentru seara aceasta ședința on-line a Biroului Politic Național (BPN) compus din peste 50 de lideri liberali centrali și locali. Orban se bazează pe sprijinul șefilor de organizații județene care îi sunt majoritar fideli pentru că, în calitate de premier, le-a finanțat proiectele administrative.

Oferta lui Ludovic Orban către PNL este următoarea: să i se dea de către partid mandat extins pentru a negocia cu USR-Plus și UDMR poziția de premier pentru PNL cu două variante. Florin Cîțu și el însuși.

În plus, acord pentru negocierea cu partenerii de coaliție și a funcției de șef al Camerei Deputaților pentru PNL. În acest fel, Ludovic Orban se asigură de obținerea pentru sine a unei funcții importante. Fie de premier, fie de președinte al Camerei Deputaților.

Orban le oferă lui Barna și Hunor funcții de vicepremier

Astăzi, președintele Iohannis a declarat că va desemna ca premier ori pe Florin Cîțu ori pe Ludovic Orban dacă componenții coaliției majoritare, PNL, USR-Plus și UDMR vor veni cu o propunere de prim-ministru unică. Adică acceptată de cele trei partide.

În acest context, anunțul făcut de USR-Plus astăzi că nu îl doresc pe Ludovic Orban viitor premier este tamponat de planul președintelui PNL în cazul în care acesta primește mandatul extins din partea conducerii partidului. Respectiv, nominalizarea de către PNL a doi premieri.

Planul lui Ludovic Orban prevede și alte subterfugii. Oferirea către liderul USR-Plus, Dan Barna și al UDMR, Kelemen Hunor, a funcțiilor de vice-premieri în viitorul guvern.

Potrivit unor lideri din PNL, Orban s-ar fi asigurat de sprijinul lui Dan Barna pentru acest plan. Liderul Alianței USR-Plus a anunțat ieri că nu mai este interesat de șefia Camerei Deputaților pentru sine.

Motivele lui Barna sunt personale: are un dosar în cercetare la DNA care îi complică demersul pentru șefia Camerei Deputaților dar și o confruntare internă în Alianță cu Dacian Cioloș. Dan Barna are nevoie, în acest context, să dețină o funcție importantă în stat. Cum ar fi cea de vice-premier.

Încrederea lui Orban că poate păstra șefia Camerei Deputaților în siajul PNL se mai bazează pe un argument. Liderii politici cu experiență în jocurile de culise spun că la votul din plenul deputaților, un candidat al USR-Plus pentru președinția instituției nu are șanse să obțină voturile necesare nici din partea partenerilor de coaliție, nici din partea Opoziției. În acest context, funcția ar reveni la PNL.

Președinția Senatului nu este de mare interes pentru PNL. Liderii liberali au declarat public de mai multe săptămâni că oferă șefia Senatului partenerilor de la USR-Plus.

Totodată, Ludovic Orban s-ar fi asigurat și de sprijinul liderului UDMR, Kelemen Hunor pentru realizarea planului său. Dincolo de funcția de vice-premier, Hunor dorește și ministerul Agriculturii pentru o persoană apropiată, Cerință pe care liderul PNL i-o poate îndeplini.

Opozanții lui Orban din PNL îi reproșează „cultivarea găștilor”

Președintele PNL are parte de opoziție în partid. Mulți lideri centrali îi reproșează că a devenit prizonierul unui grup alcătuit din foștii lui colaboratori din Guvern. Antonel Tănase, eliberat din funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG) de către premierul interimar Nicolae Ciucă, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, Costel Barbu, fost șef adjunct al SGG, consilierul de stat Virgil Guran și alții.

Acest grup este antipatizat de mulți lideri centrali pentru comportamentul lor oportunist și interesat care a indus de mai mult timp o stare de tensiune internă în partid.

Componenții grupului ar fi fost, potrivit opozanților lui Orban, cei care l-au convins pe președintele PNL să supra-liciteze și să ceară revenirea în funcția de premier din care și-a dat demisia recent. Interesul lor este pur personal. Și anume, cel de păstrare a controlului asupra distribuirii banilor din bugetul public.

În plus, contestatarii lui Orban din PNL îi reproșează modul în care a întocmit listele parlamentare în care și-a impus majoritar apropiații precum și scorul slab obținut de partid la alegerile din 6 decembrie.

Dacă Ludovic Orban primește astăzi din partea BPN al PNL mandatul extins pentru negocierile cu USR-Plus și UDMR, implicit sprijin pentru planurile lui, atunci șeful PNL se asigură de continuitate în sferele puterii. Poziție necesară pentru a înfrunta luptele din partid care se vor relansa în primăvară la Congresul PNL unde Ludovic Orban va încerca să-și păstreze președinția partidului.