Consiliul Europei îndeamnă să se ia măsuri împotriva proceselor abuzive împotriva libertății de exprimare

Consiliul Europei îndeamnă să se ia măsuri împotriva proceselor abuzive împotriva libertății de exprimare Consiliul Europei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Libertatea de exprimare reprezintă un drept fundamental al tuturor cetățenilor într-un stat, iar în acest sens, Comitetul Miniștrilor din cadrul Consiliului Europei a emis o recomandare adresată celor 46 de state membre ale sale.

Această recomandare are ca obiectiv contracararea folosirii proceselor judiciare strategice împotriva participării publice (SLAPPs), tactică des întâlnită în atacurile împotriva jurnaliștilor și mass-mediei, dar și împotriva altor organizații de monitorizare publică.

Potrivit Consiliului Europei, este alarmant efectul intimidant pe care procesele abuzive îl au asupra dreptului persoanelor la libertatea de exprimare și participării publice.

Libertatea de exprimare și participarea publică, apărată de Consiliul Europei

Comitetul Miniștrilor îndeamnă statele membre să dezvolte strategii cuprinzătoare și eficiente pentru a contracara SLAPP-urile, definite ca fiind acțiuni legale de amenințare, inițiate sau urmărite în scopul de a hărțui sau intimida țintele lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste acțiuni vizează prevenirea, inhibarea, restricționarea sau pedepsirea celor care își exercită dreptul privitor la libertatea de exprimare în chestiuni de interes public și exercitarea drepturilor asociate cu participarea publică.

Recomandarea extinde interpretarea participării publice și a interesului public pentru a include dreptul democratic al fiecărui individ de a se implica în dezbaterile publice și în afacerile publice, indiferent dacă acestea au loc online sau offline.

Astfel, aceasta nu se limitează doar la jurnaliști și alte persoane din mass-media, ci acoperă toate organizațiile de supraveghere publică și contribuitorii la dezbaterile publice, inclusiv organizațiile societății civile și activiștii, apărătorii drepturilor omului și academicienii.

Libertatea de exprimare

Sursa foto: Wikipedia

De asemenea, recomandarea se referă la toate formele de SLAPP-uri, inclusiv procese judiciare interne și transfrontaliere, multiple și coordonate, precum și procese judiciare care vizează participarea publică anonimă.

Strategii pentru combaterea proceselor judiciare abuzive

Pentru a ușura identificarea SLAPP-urilor, recomandarea furnizează o listă neexhaustivă de zece indicatori, care includ exploatarea unui dezechilibru de putere, argumente parțiale sau complete neîntemeiate ale reclamantului, solicitarea de remedii disproporționate, excesive sau nefondate și utilizarea tacticii de întârziere.

Microfon

Sursa foto: dreamstime.com

Recomandarea privitoarea la libertatea de exprimare îndeamnă statele să-și întărească și mai mult cadrele legislative și politice existente pentru a contracara SLAPP-urile, în special în ceea ce privește garanțiile structurale și procedurale - inclusiv pentru a permite respingerea timpurie a SLAPP-urilor -, remedierea, transparența, sprijinul pentru ținte și victime, și dezvoltarea de programe de educație, formare și conștientizare.