Consiliul de Coroană. 1914. Evenimentul istoric la 12:00

Consiliul de Coroană. 1914. Evenimentul istoric la 12:00

Consiliul de Coroană. 1914. Emisiunea Evenimentul istoric, de la ora 12:00, cu istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Consiliul de Coroană din 1914

La Evenimentul istoric am ajuns în pragul Primului Război Mondial. Consiliul de Coroană de la 21 iulie 1914 a fost o întâlnire crucială în perioada premergătoare marelui conflict, în care liderii politici și militari ai României au discutat despre posibilitatea implicării țării în conflictul care se desfășura în Europa.

Carol I a fost un susținător al neutralității în prima fază a războiului, dar era conștient că România trebuia să își asigure poziția strategică și să maximizeze avantajele pentru țară.

Alăturarea la Antanta

În ultimele luni ale anului 1916, după moartea lui Carol I, succesorul său, Ferdinand I, împreună cu guvernul condus de Ion I.C. Brătianu, au decis să se alăture Antantei, sperând să obțină avantaje teritoriale semnificative, inclusiv Transilvania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne întoarcem în timp alături de istoricul Alex Mihai Stoenescu în 21 iulie 1914, la Palatul de la Sinaia, reședința de vară a monarhilor români. Aflăm cum s-a finalizat acea zi plină de momente tensionate, dar și contextul în care a murit Carol I la 10 octombrie 1914.

Pneumonia l-a doborât în cele din urmă, sistemul său imunitar fiind slăbit. A murit de „inimă rea”.

Live, de la 12.00, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro

Revista presei