Istoricul Alex Mihai Stoenescu, despre momentele care au condus la ruptura definitivă dintre Nicolae Iorga și A.C. Cuza. Video

Istoricul Alex Mihai Stoenescu, despre momentele care au condus la ruptura definitivă dintre Nicolae Iorga și A.C. Cuza. Video

Pe 19 iulie 2024, emisiunea Evenimentul Istoric a revenit cu o nouă ediție, în care scriitorul și istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost invitatul principal.

În cadrul acestei ediții, s-au abordat subiecte diverse care au avut la bază scena politică tumultoasă de la începutul secolului XX, unde actorii principali au fost Nicolae Iorga și A.C. Cuza. Ruptura produsă în relația dintre cei doi a fost dezbătută pe larg, astăzi, într-o nouă emisiune Evenimentul Istoric. Mai mult decât atât, Alex Mihai Stoenescu face o trecere în revistă a motivelor care au condus la acest incident, care a zdruncinat un moment important din istoria României.

Cele trei puncte ale lui A. C. Cuza

În cel de-al doilea program, cel de 49 de puncte, A.C. Cuza a reușit să-și aducă contribuția, implementând trei articole antisemite. Mai exact, a introdus articolul 12 care se referă la oprirea prin lege a stabilirii evreilor la sate. Pe urmă, articolul 40, scoaterea evreilor din armată. Și nu în ultimul rând, articolul 45, soluția problemei jidovești este prin eliminarea din țară a jidanilor.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a prezentat în cadrul emisiunii mărturia fiului lui A.C. Cuza, Gheorghe Cuza, care confirmă faptul că tatăl său este cel care și-a pus amprenta asupra celor trei articole. „Numai câteodată, izbucneau altercații vijelioase între Iorga și tata. Ca de exemplu, în soluționarea problemei jidovești. A.C. Cuza cerea să se introducă în program eliminarea totală și definitivă, în timp ce Iorga era pentru compartimentarea formulei. În cele din urmă, a biruit punctul de vedere cuzist. Dar în textul definitiv, în cele 49 de puncte ale Partidului Naționalist Democrat, pe care Iorga l-a redactat aproape în întregime, A.C. Cuza a redactat trei articole. El izbutește să introducă articolul 45” a relatat Alex Mihai Stoenescu, citându-l pe Gheorghe Cuza. Astfel, această mărturie demonstrează în mod cert faptul că cele trei articole antisemite aparțin chiar domnului A.C. Cuza. Iar Nicolae Iorga a fost nevoit să accepte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruptura definitivă dintre Iorga și A.C. Cuza

Ulterior, Iorga a făcut o serie de declarații, după ce s-a certat definitiv cu A.C. Cuza și a împărțit partidul în două. Istoricul Alex Mihai Stoenescu a citat cele spuse de Iorga în legătură cu separarea sa de Cuza: „M-am despărțit de A.C. Cuza pentru că aveam viziuni diferite. Iar A.C. Cuza nu mai era omul intelectual care fusese. Nu mai era omul politic inteligent, ci devenise un fanatic, cu care eu nu vreau să am de-a face.”

În plus, Alex Mihai Stoenescu menționează, în cadrul emisiunii Evenimentul Istoric, momentul în care cei doi s-au certat în Parlament. Iorga a spus clar că nu-și mai dorește nicio legătură cu A.C. Cuza, începând cu acel moment. Mai mult decât atât, Iorga l-a caracterizat pe A.C. Cuza drept o „fantomă” a ceea ce obișnuia să fie în trecut.

Întreaga ediție a emisiunii Evenimentul Istoric de vineri, 19 iulie, poate fi urmărită aici.