Evenimentul Zilei > Economie > Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că prețurile vor scădea. Inflație cu două cifre în decembrie
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că prețurile vor scădea. Inflație cu două cifre în decembrie

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că prețurile vor scădea. Inflație cu două cifre în decembrie

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a precizat că prețurile vor scădea în perioada următoare, iar aceste certitudini nu reprezintă o speranță, ci vin pe baza unor analize.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit despre fenomenul de dezinflaţie în România şi a făcut predicții despre perioadele în care inflația se va stabiliza.

Întrebat despre o posibilă scădere a prețurilor în contextul scăderii inflației, consilierul BNR a explicat că: „Da, asta este mai mult decât o speranță, este o concluzie reieșită din analiză”.

Vor avea loc mici șocuri inflaționiste

Acesta a mai precizat că unul dintre factorii care au dus la scăderea inflației se datorează consumului mai temperat.

Întrebat despre declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că prognoza privind inflaţia „nu este optimistă”, dar este „uşor pozitivă şi realistă”, Adrian Vasilescu a menționat că vom putea vedea mici șocuri inflaționiste în perioada ce urmează.

Acestea vor avea loc atât în luna august, când mulţi români din străinătate schimbă valută în lei pentru a-i cheltui în ţară, dar și în luna aprilie a anului 2023, după ce la 31 de martie va înceta schema de compensare.

„Încetând schema de compensare s-ar putea să vedem şi acolo un mic şoc inflaționist, după care inflația să-şi reia traiectoria pierzând din altitudine până în anul 2024 vara, când s-ar putea să avem o inflație aproape de 2.3%”, a declarat consilierul BNR.

Inflația în România este în scădere

Făcând referire tot despre declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu a mai menționat că guvernatorul a prezentat un tabel cu desfășurătorul de inflație în 2022 şi 2023.

În acel tabel putem vedea că acum avem o inflație în scădere. Astfel, până la sfârșitul anului, în decembrie, prețurile vor începe să se stailizeze treptat.

„În 2022 în decembrie lucrurile se vor încheia, dacă merg bine, cu 13.9% şi vedem, de asemenea, că o să avem combustibil 2.4%, energie electrică şi gaze 2,4%, legume, fructe, ouă 0,8%, tutun, țigări 0,7% care sunt componente importante ale inflației care nu se lasă impresionate de dobânzile de politică monetară a băncilor centrale”, a mai adăugat consilierul guvernatorului BNR, potrivit Antena 3.