Evenimentul Zilei > Social > Conservele de toamnă au ajuns exponate de muzeu
Conservele de toamnă au ajuns exponate de muzeu

Conservele de toamnă au ajuns exponate de muzeu

Toamna e perioada în care omul strânge. Strânge legumele, fructele, nucile, ciupercile... și se gândește cum să le conserve, cum să le transforme și cum să obțină niște preparate care devin de fapt minuni transmise din generație în generație prin rețete, moduri de conservare, unelte, recipiente.

Coborând în beciul casei descoperim, toamna, întreaga grădină cu roadele și muncile ei. Fiecare borcan, fiecare sticlă, fiecare ladă sunt puse cu grijă pe rafturi după rețetele și obiceiurile moștenite de la moși. De aceea, beciul ni se pare un loc misterios în gospodărie, aparent, un spațiu de depozitare a ceea ce găsim în grădină, dar, mai mult, o ladă de zestre, o comoară ascunsă. Muzeul Naţional al Tăranului Român are o invitaţie specială: a treia expoziție din seria „Grădini sătești”, cea dedicată toamnei, intitulată „Grădina de pe raft”, în perioada 22 octombrie – 29 noiembrie 2015. Expoziţia are vernisajul joi, 22 octombrie, ora 18.00, la Sala Irina Nicolau.

Şi o provocare: „Ca să facem cât mai complet și bogat peisajul comestibil din cămara pe care o pregătim, vă așteptăm la vernisaj cu borcane de murături, de dulceață, de miere, de zacuscă, de ciuperci sau alte minunății făcute în casă, pe care le veți recupera la sfârșitul expoziției. Puteți aduce și o rețetă de conservare, de plăcintă cu dovleac sau de zacuscă sau de vișinată sau de prune uscate. Vasele ar trebui să aibă musai etichete cu numele proprietarului pentru a fi mai ușor de găsit la returnare, dar și rețeta după care rodul grădinii a fost transformat în ceva numai bun de mâncat”, spun muzeografii de la MNŢR. Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 29 noiembrie 2015, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.