Consecințele unei victorii rusești în Ucraina. Vladimir Putin va extinde războiul împotriva NATO

Consecințele unei victorii rusești în Ucraina. Vladimir Putin va extinde războiul împotriva NATO Sursa foto. EVZ

O victorie în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina i-ar da aripi lui Vladimir Putin și va crește probabilitatea unui conflict între Rusia și NATO. Estimarea a fost făcută de agenția estoniană de spionaj într-un raport legat de securitatea internațională. Documentul arată că Vladimir Putin este dispus să ridice miza și să escaladeze conflictul.

Serviciul Estonian de Informații Externe (EFIS) a făcut o serie de estimări cu privire la evoluția conflictului din Ucraina. În opinia spionilor din micuțul stat baltic, o victorie a Rusiei în Ucraina ar crește probabilitatea unui conflict armat între Moscova și alianța NATO. Raportul agenției estoniene de spionaj, intitulat „Securitatea internațională și Estonia 2023”, avertizează că Moscova este pregătită să „continue să ridice miza” în Ucraina. Vor urma o nouă mobilizare de noi recruți care să fie aruncați în luptă, dar și mai multe atacuri împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Astfel, se arată în document, Vladimir Putin a mobilizat 300.000 de militari în luna septembrie a anului trecut. Iar aproape jumătate dintre aceștia au fost trimiși deja pe front, fără nici o pregătire militară. Cealaltă jumătate a fost mobilizată în tabere de instrucție și se așteaptă să fie trimiși pe front într-o nouă etapă din acest război. Se estimează că Rusia pregătește o nouă operațiune militară în următoarea perioadă, până în primăvară, potrivit oficialilor occidentali.

Vladimir Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda, în cele din urmă în fața Rusiei și de aceea nu dorește să încheie pacea. De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, săptămâna trecută, că presiunea rusă a se simte deja în est, unde nivelul atacurilor a crescut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rusia crede că timpul este de partea sa în războiul din Ucraina. În evaluarea noastră, Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda înaintea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia lui Putin, Ucraina nu a suferit încă în prezent suficient de mult pentru a ajunge la punctul de rupere”, a avertizat raportul estonian, după cum informează Sky News.

Perspective sumbre pentru viitor

Raportul agenției de informații pune accentul pe necesitatea ca aliații occidentali să continue să sprijine Ucraina. Aceasta este nu doar în interesul Kievului, ci a întregii civilizații occidentale.

„Securitatea europeană pe termen mediu depinde în mod direct de voința ucrainenilor de a-și determina singuri viitorul și de unitatea occidentală în susținerea Ucrainei cu toate mijloacele necesare”, se arată în raportul Serviciului estonian de informații externe.

Concluzia documentului este că probabilitatea unui război dintre Rusia și NATO ar crește dacă Vladimir Putin și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina.

„Probabilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia ar crește dacă Vladimir Putin și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina. Prin urmare, victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar îmbunătăți, de asemenea, securitatea regional”, se arată în document.