NATO avetizează că alianța nucleară Rusia-China-Coreea de Nord destabilizează ordinea mondială: Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, s-ar putea întâmpla mâine în Asia

NATO avetizează că alianța nucleară Rusia-China-Coreea de Nord destabilizează ordinea mondială: Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, s-ar putea întâmpla mâine în Asia sursa foto: EVZ

NATO avetizează că alianța nucleară Rusia-China-Coreea de Nord destabilizează ordinea mondială, iar Beijingul, dacă Moscova este lăsată să câștige, va fi următorul agresor și, de aici, situația ar escalada și mai mult.

Oficialii NATO consideră că alianța nucleară Rusia-China-Coreea de Nord „destabilizează ordinea mondială” și avertizează că „ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina s-ar putea întâmpla mâine în Asia”, în timp ce Japonia promite că va consolida legăturile cu occidentul. Jens Stoltenberg a avertizat că victoria Rusiei în Ucraina va încuraja China să-și atace vecinii.

NATO și-a exprimat  îngrijorarea cu privire la o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord, care ar „contesta ordinea mondială”. Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China să invadeze insula autonomă Taiwan, pe care Beijingul  pretinde că este a ei.

Stoltenberg a spus că China „învață lecții” din invazia Ucrainei de către Vladimir Putin și a avertizat că: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”. Șeful NATO a făcut aceste comentarii în timpul unei călătorii în Japonia în care el și premierul japonez Fumio Kishida au promis că vor consolida legăturile cu Occidentul, pe fondul amenințărilor tot mai mari de securitate legate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de cooperarea militară în creștere cu China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lumea se află într-un punct de inflexiune istoric în cel mai sever și complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial', au declarat Stoltenberg și Kishida într-un comunicat de presă. Liderii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la amenințările nucleare ale Rusiei, exercițiile militare comune între Rusia și China în apropiere Japonia și producția de arme nucleare de către Coreea de Nord.

Victoria Rusiei în Ucraina ar încuraja China

Aceste declarații vin după ce Rusia a avertizat că se află în „pragul unui conflict direct cu SUA și NATO” și este „foarte posibil” să nu mai existe un tratat de control al armelor nucleare cu America după 2026, din cauza eforturilor Washingtonului de a provoca „înfrângere strategică” a Moscovei, în Ucraina.

Stoltenberg a declarat presei că victoria Rusiei în Ucraina ar încuraja China într-un moment în care își întărește armata, „își hărțuiește vecinii și amenință Taiwanul”. ”Războiul din Ucraina demonstrează că securitatea noastră este strâns interconectată”, a spus Stoltenberg în timpul vizitei sale la baza aeriană Iruma de la nord de Tokyo: ”Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va trimite și un mesaj foarte periculos liderilor autoritari din întreaga lume, pentru că atunci mesajul va fi receptat că atunci când vor folosi forța militară își pot atinge obiectivele. Deci războiul din Ucraina contează pentru noi toți”, a declarat liderul NATO

El a adăugat că acest război nu reprezintă doar o criză europeană, ci și o provocare la adresa ordinii mondiale: ”Beijing-ul urmărește îndeaproape și învață lecții care îi pot influența deciziile viitoare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Japonia și-a extins în ultimii ani legăturile militare cu alte națiuni

În weekend-ul trecut, Stoltenberg a tansmis avertismente similare cu privire la creșterea tensiunii cu China în timpul unei vizite în Coreea de Sud. Atunci a cerut Seulului să sporească sprijinul militar pentru Ucraina . În timp ce Organizația Tratatului Atlanticului de Nord grupează 30 de țări din Europa și America de Nord, Stoltenberg a spus că membrii săi sunt afectați de amenințările globale.

Japonia, deja un aliat apropiat al Statelor Unite, și-a extins în ultimii ani legăturile militare cu alte națiuni din Indo-Pacific, precum și cu Marea Britanie, Europa și NATO, pe fondul amenințărilor de securitate din ce în ce mai mari din China și Coreea de Nord. Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol au devenit primii lideri din țările lor care au participat la un summit NATO anul trecut, alăturându-se în calitate de observatori.

China a criticat anterior eforturile NATO de a-și extinde alianțele în Asia. Rusia, care numește invadarea Ucrainei o „operațiune specială”, a declarat în mod repetat că extinderea NATO reprezintă drept o amenințare la adresa securității sale. La sfârșitul anului trecut, Japonia a dezvăluit planuri ample de a-și consolida capacitățile de apărare, schimbări cândva de neconceput pentru o țară pacifistă, care o va deveni a treia țară după Statetele și China în ceea ce privește investițiile în domeniul apărării.

Summitul anual al Grupului celor șapte (G7)

Întărirea cooperării sale cu NATO în domenii de securitatea maritimă, controlul armelor, spațiul cibernetic și dezinformare va contribui și mai mult la răspunsul mediului strategic în schimbare, se mai arată în declarație. Întâlnirea are loc în timp ce Japonia se pregătește să găzduiască summitul anual al Grupului celor șapte (G7) în mai, unde se așteaptă ca invazia Ucrainei de către Rusia să fie un subiect major de discuție.

Kishida are în vedere să viziteze Kievul în februarie pentru a-și consolida sprijinul pentru Ucraina în conflict, potrivit presei nipone. Acesta vine în momentul în care ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat că decizia SUA de a furniza Kievului 31 dintre tancurile sale M1 Abrams cu mișcare rapidă a fost un „pas extrem de ostil” care „a escaladat” războiul din Ucraina.Ryabkov a susținut că aparenta insistență a Washingtonului de a provoca „înfrângerea strategică”a Rusiei înseamnă că viitorul tratatului de control al armelor nucleare dintre SUA și Moscova este pus la îndoială.

El a avertizat că ultimul pilon rămas al tratatului ar putea expira, prin urmare, în 2026.Atât Rusia, cât și Statele Unite au încă arsenale vaste de arme nucleare, care sunt în prezent limitate parțial de Noul Tratat START din 2011, care în 2021 a fost prelungit până în 2026.Ceea ce va urma după 4 februarie 2026, însă, nu este clar, deși Washingtonul a indicat că dorește să ajungă la un acord ulterior cu Rusia.Întrebat dacă Moscova ar putea avea în vedere că nu va exista un tratat de control al armelor nucleare după 2026, Ryabkov a spus agenți de stat RIA: „Acesta este un scenariu destul de posibil”.