Evenimentul Zilei > International > Congresul SUA îndeamnă Administrația Trump să urgenteze vânzarea de arme către Taiwan
Congresul SUA  îndeamnă Administrația Trump să urgenteze  vânzarea de arme către Taiwan

Congresul SUA îndeamnă Administrația Trump să urgenteze vânzarea de arme către Taiwan

Urgentați vânzarea de arme către Taiwan - Comitetul Camerei Reprezentaților din SUA îndeamnă administrația Trump Recomandarea Comitetului American pentru Afaceri Externe survine la două zile după ce Panama și-a schimbat politica, având acum legături formale cu Beijingul, în locul Taiwanului

 

 

Camera inferioară a Congresului American a îndemnat administrația Trump să urgenteze o nouă serie de vânzări de arme către Taiwan, la două zile după ce Panama a rupt legăturile cu Taiwan în favoarea recunoașterii oficiale a Beijingului.

 

“Sunt îngrijorat cu privire la întârzierile succesive ale administrațiilor cu privire la notificarea vânzărilor de arme către Taiwan, care au întârziat în mod inutil procesul de vânzare a armelor,” a declarat  Ed Royce, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanților, în timpul audierilor bilaterale SUA-Taiwan, de joi, de la Washington.

Royce a spus că speră să fie martorul unor notificări regulate, în viitor, și așteaptă cu mult interes anunțul cu privire la noi vânzări, anul acesta.

Conform unor surse citate de presa taiwaneză, Președintele american Donald Trump pregătește un nou pachet pentru vânzarea de arme, anul acesta, către Taiwan, care ar putea include sisteme foarte moderne de rachete contra unor ținte în aer și pe apă.

Se așteaptă ca pachetul să fie mai mare decât vânzarea în valoare de 1.8 miliarde de dolari autorizată de fostul președinte american Obama la sfârșitul administrației sale, în decembrie 2015, acesta fiind primul acord al SUA referitor la vânzarea de arme din ultimii patru ani.

 

Campania Chinei de a submina susținerea față de Taiwan are un ritm constant, Beijingul folosindu-și influența cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord pentru a reduce susținerea SUA pentru vânzarea de arme către Taiwan, a spus Rupert Hammond-Chambers, președintele Consiliului pentru Afaceri SUA-Taiwan, în timpul audierilor de la Camera Reprezentanților.

Chambers a recomandat ca Trump să invite Taiwanul să participe ca partener în procesul de achiziție, în cadrul programului pentru avionul de vânătoare F-35 cu tehnologie stealth integrând, în același timp, industria Taiwanului în procesul de fabricare a pieselor acestui avion.

 

Dan Blumenthal, directorul departamentului de Studii Asiatice din cadrul American Enterprise Institute, a îndemnat, de asemenea, Congresul American să-și “ajusteze agenda legislativă” în ceea ce privește Taiwanul, în așa fel încât să avantajeze competiția strategică a Statelor Unite ale Americii cu China.

“Bugetul apărării Taiwanului ar crește vertiginos dacă am oferta submarinele sau aeronavele cu și fără pilot pe care le cere Taiwan-ul,” a afirmat Blumenthal în cadrul audierilor.