În orașul american Minneapolis va compărea în faţa unui tribunal pentru prima dată, luni, polițistul acuzat de uciderea prin asfixiere a a afroamericanului George Floyd, eveniment care a generat ample proteste antirasiste și împotriva brutalității poliției de-a lungul Statelor Unite, dar și în multe orașe ale lumii.

Marţi, George Floyd va fi înhumat la Houston. În același timp, săptămâna viitoare, Congresul american începe să dezbată o serie de inițiative legislative vizând modificarea regulilor după care poliția acționează, inclusiv extrem de criticata măsură a sufocării suspecților care opun rezistență.

În mijlocul masivelor proteste din întreaga Americă, Congresul începe să elaboreze un răspuns legislativ pentru a reforma departamentele de poliție și a pune capăt violențelor rasiale.

Demonstranții cer Congresului să acționeze. Congresul ia în considerare în jur de douăsprezece propuneri. Speaker-ul Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a anunțat joi că săptămâna viitoare va fi introdusă o nouă inițiativă pentru a pune capăt profilul rasial şi folosirii excesive a forței de către ofițerii de poliție.

Caucus-ul afroamerican din Congres conduce efortul de a avansa măsuri de reformare a poliției și va introduce în Congres un pachet legislativ chiar luni.

Președinta Caucus-ului negrul al Congresului, congresswoman Karen Bass, a arătat într-un interviu pentru televiziune CBS că problema numărul unu este aceea de a putea face poliția responsabilă dacă aplică tactici brutale.

Karen Bass a spus că se așteaptă ca pachetul legislativ final să includă câteva reforme, inclusiv cea propusă de congressmanul Hakeem Jeffries, care ar interzice tactica presiunilor de strangulare.

Jeffries a introdus propunerea legislativă în 2015, după uciderea afroamericanului Eric Garner, care, ca și Floyd, a implorat polițistul care îi aplica tactica strangulării spunând, „Nu pot să respire”.

Într-un discurs în Philadelphia la începutul săptămânii, Joe Biden, rivalul democrat al președintelui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, a arătat că susține propunerea congresmenului Jeffries.

Cu violența poliției și injustiția rasială devenind teme centrale ale campaniei prezidențiale 2020, Joe Biden a spus că noua legislație nu poate aștepta până la instalarea unei noi administrații la Washington.

Măsurile consemnate în proiectele legislative includ demilitarizarea forței polițienești, revizuirea antrenării polițiștilor, cu recurgerea la forța letală ca ultimă opțiune.

Măsurile se referă și la potențialul de a-i face responsabili pe polițiști pentru comportament excesiv de brutal.

Membrii Caucus-ului afroamericanilor din Congres recunosc însă că reforma poliției este doar unul dintre elementele de soluționare a injustiției rasiale și rasismului sistemic, care sunt cauza centrală a protestelor.

În Senat, democrații Cory Booker și Kamala Harris vor introduce un proiect de lege care ar stabili un standard pentru folosirea forței de către poliție.