Evenimentul Zilei > International > Confuzie totală privind soarta celui mai periculos terorist din lume
Confuzie totală privind soarta celui mai periculos terorist din lume

Confuzie totală privind soarta celui mai periculos terorist din lume

O adevărată nebuloasă învăluie starea de sănătate a celui mai puternic terorist al lumii care, potrivit unor surse oficiale, a fost scos din joc, luna trecută, de o rachetă a forțelor occidentale.

Soarta lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, era, ieri, învăluită în mister în contextul unor informații contradictorii despre starea lui de sănătate. Cel mai periculos terorist al planetei a fost grav rănit, în martie, într-un atac lansat de avioanele coaliției internaționale care luptă împotriva organizației jihadiste care face ravagii în Orientul Mijlociu. Raidul aerian, care a avut loc pe 18 martie în vestul Irakului, a vizat un convoi de autovehicule în care se afla și al-Baghdadi și care se îndrepta spre granița siriană. Un diplomat occidental, în post la Bagdad, și doi oficiali irakieni, un general și un consilier guvernamental, au confirmat că al-Baghdadi a fost atât de grav rănit în atacul aerian din 18 martie încât și-a delegat atribuțiile de conducere a grupării teroriste apropiaților săi.

Informații contradictorii

Și o sursă citată de ziarul francez „Le Figaro” a declarat că serviciile secrete irakiene confirmă scoaterea temporară din luptă a lui al-Bagdadi. Potrivit acesteia, locotenenții liderului jihadist se dau de ceasul morții să găsească o soluție pentru a-l putea prezenta pe șeful lor în carne și oase, viu și nevătămat, evident în scop propagandistic. Rănile ar fi atât de grave, încât islamiștii din anturajul său se gândeau deja la un nou lider. În ciuda acestor confirmări, Pentagonul a anunțat, ieri, că se îndoiește de acuratețea informațiilor potrivit cărora liderul Statului Islamic este căzut la pat, grav rănit de o rachetă lansată de un avion de vânătoare. Nu există elemente care să indice altceva decât faptul că Abu Bakr al- Baghdadi este teafăr și că își vede de treburile lui de zi cu zi, a declarat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, fără a oferi însă detalii care să contrazică ferm declarațiile oficialilor irakieni.


O întâlnire a locotenenților lui Abu Bakr al-Baghdadi ar fi avut loc imediat după raidul aerian de luna trecută


Reuniune de urgență

Cel mai probabil, suspiciunea americanilor este bazată pe informații vehiculate anterior, neconfirmate în final, potrivit cărora al-Baghdadi fie a fost grav rănit, fie a fost ucis. De fiecare dată, liderul Statului Islamic, supranumit „șeicul invizibil”, făcea dovada că este în viață, de obicei prin mesaje audio, el fiind foarte rar filmat. În orice caz, în contextul acestei confuzii privind soarta liderului terorist, ziarul „Le Figaro” subliniază că o întâlnire secretă a fost organizată de urgență de liderii Statului Islamic după atacurile aeriene din 18 martie, ceea ce ar sugera că un scop ar fi putut fi desemnarea unui succesor pentru al-Baghdadi.