Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. Condamnări în masă în România. „Greii” au primit 65,8 ani
Breaking News. Condamnări în masă în România. „Greii” au primit 65,8 ani

Breaking News. Condamnări în masă în România. „Greii” au primit 65,8 ani

Curtea de Apel București a pronunțat condamnările în dosarul penal în care sunt implicați fosta șefă ANRP Crinuța Dumitrean și omul de afaceri Horia Simu.

Fosta șefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, a fost condamnată la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzată că ar fi primit 400.000 de euro, mită de la omul de afaceri Horia Simu. Potrivit anchetatorilor, banii erau pentru a aproba despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa.

Prin decizia de condamnare pronunțată, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 400.000 euro pe care ar fi primit-o de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită.

În același dosar, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a primit o pedeapsă de 5 ani cu închisoarea. Pedeapsa fostului deputat a rezultat din contopierea unei condamnări mai vechi, de 3 ani, datând din 2014, cu cea actuală, de 4 ani.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o, însă, evaluatorul Alin Horaţiu Dima, de 9 ani şi 8 luni închisoare. O condamnare de 5 ani şi 7 luni cu închisoarea a primit şi Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în cazul acestuia fiind confiscată şi suma de 1.134.900 lei.

Condamnări au mai primit și alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu – 5 ani şi 7 luni cu executare, Cristian Sebastian Mihai – 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu – 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan – 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) – 4 ani cu executare, fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu 3 ani cu suspendare

Statul cere 7,7 milioane de euro

Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birisiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei. Instanţa a mai anulat titlurile de conversie din anul 2011 emise în favoarea celor trei și a repus părţile în situaţia anterioară.

Inculpaţii din dosar au fost obligaţi să plătească statului român suma de 7.715.000 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzațiile DNA în dosarul ANRP

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 2016 şi se referă la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare şi dare şi luare de mită. Potrivit procurorilor, Horia Simu a achiziționat drepturile litigioase pentru o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, printr-un intermediar, la prețul de 700.000 de euro. Ulterior, conform DAN, omul de afaceri ar fi făcut demersuri pe lângă  persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, astfel încât să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.

„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (…) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, a arătat DNA.

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.