Noi concluzii legate de virusul care a dat lumea peste cap în acest an. Acestea au fost trase pe baza unui studiu efectuat de cercetătorii din Japonia, și care a fost publicat pe Live Science.

Astfel, virusul care a provocat pandemia este mult mai rezistent decât cel al gripei obișnuite. SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, poate să rămână activ pe pielea umană timp de aproximativ 9 ore, în timp o tulpină a virusului gripal A (IAV) nu rezistă mai mult de două ore, arată cercetarea făcută de niponi. Cea mai bună veste vizează ambele virusuri, care pot să fie anihilate cu ajutorul dezinfectantului pentru mâini sau a săpunului.

Astfel, și acest studiu arată că spălatul pe mâini este esențial pentru a te proteja de contractarea coronaviruslui. „Acest studiu arată că SARS-CoV-2 poate avea un risc mai mare de transmitere prin contact direct decât IAV (virusul gripal), deoarece primul este mult mai stabil pe pielea umană”, au scris oamenii de știință în cercetarea care a fost publicată în revista „Clinical Infectious Diseases.”

Proprietate importantă a pielii umane

În demersul lor, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto au folosit piele umană obținută de la persoane decedate, în urma autopsiilor. Probele au fost colectate la aproximativ o zi după moartea pacienților. Pielea umană are proprietatea de a-și păstrează funcțiile mai bine de 24 de ore după moarte și astfel, faptul că japonezii au folosit o mostră de piele de la o persoană decedată nu a influențat rezultaul studiului.

Cercetătorii au ajuns la constatarea că SARS-CoV-2 a supraviețuit pe probele de piele umană timp de 9,04 ore, comparativ cu 1,82 ore pentru virusul gripal A. În momentul în care ceste virusuri au fost amestecate cu mucus, pentru a imita particulele virale eliberate prin tuse sau strănut, SARS-CoV-2 a rezistat aproximativ 11 ore pe piele.

Apoi, ambele virusuri au fost neutralizate la 15 secunde după utilizarea unui dezinfectant pentru mâini cu o componență de 80% etanol.