Sfatul unui medic chirurg estetician. Cum ne protejăm pielea mâinilor de la spălatul excesiv și dezinfectanți
- Alexandru Toader
- 2 mai 2020, 08:32
Cum este afectată pielea mâinilor de la spălatul excesiv și dezinfectanți în această perioadă? Specialiștii ne-au explicat ce se întâmplă cu pielea mâinilor noastre, și cu unghiile, în această perioadă în care folosim mulți dezinfectanți sau produse de curățenie.
Mâinile sunt spălate foarte des și intră în contact cu tot felul de substanțe, iar din acest motiv pot apărea dermatite de contact, alergii, iritații.
„Spălaţi-vă cât mai des pe mâini, timp de minim 20 de secunde şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool!”, „Dezinfectaţi cât mai bine toate produsele folosite!” – sunt două dintre cele mai eficiente măsuri pe care trebuie să le respectăm în această perioadă dificilă prin care trecem.
Astfel, trebuie știut că mâinile – pielea și unghiile, au inevitabil de suferit, si nu doar estetic. Cum anume? Mâinile sunt spălate foarte des și intră în contact cu tot felul de substanțe, astfel pot apărea dermatite de contact, alergii, iritații mecanice ce se pot resimți ca usturime la nivelul pielii, roșeață, asprime.
Este important să rezervăm mâinilor o atenție continuă, deosebită și specifică. Altfel, activitățile diverse, zilnice, fac ca mâinile noastre să își piardă catifelarea, aspectul frumos și sănătos, devenind aspre, roșii.
Sebumul, care menține suplețea ce asigură protecția pielii, este îndepărtat prin spălarea cu săpun sau detergenți. De aceea pielea se usucă foarte ușor, capătă un aspect solzos și pot apărea și micro-fisuri care constituie o „ușă deschisă” pentru diferite infecții sau dermatite. De aceea este foarte important să protejăm bariera hidro-lipidică a pielii și să hidratăm constant cu o cremă emolientă și grasă. În aceeași măsură și unghiile au de suferit.
Fragilitatea unghială poate să apară în orice moment, dar și o unghie moale poate fi afectată. Degradarea mecanică și chimică la nivelul lamelei unghiale este rezultatul folosirii îndelungate a produselor de curățenie. Practic, spălările frecvente, treburile casnice manuale în mediul cald-umed, microtraumele, etc. favorizează deshidratarea rapidă. Putem opta pentru o manichiură clasică, unde unghia este tăiată cât mai scurt.
Pentru protejarea mâinilor și unghiilor mai ales în treburile casnice în dezinfectarea suprafețelor se recomandă întotdeauna folosirea mănușilor pentru a nu intra în contact cu substanțele agresive. Doctorul Daniela Diveică, chirurg estetician, a explicat, pentru EVZ, cum ne protejăm pielea mâinilor de la spălatul excesiv și dezinfectanți sau produse de curățenie.
Mâinile trebuie spălate cu apă călduță și săpun și:
- după fiecare spălare aplicăm crema de mâini, ideal bogată în glicerină, vitamina A, E.
- unghii moi - creme pe bază de keratină
- cât timp urmărim un serial, mâinile se pot unge cu o cremă și se îmbracă mănușile de bumbac
- prin îngrijirea mâinilor, nu se urmărește numai un scop pur estetic, ci și unul de protecție
- apa rece sau prea fierbinte NU este recomandată